fbpx
skip to Main Content
FullførtE Craft-Go!: Grethe Othilie, driver Othilies Keramikk på ­Brekkestø i Lillesand. I fjor fullførte hun Craft-Go! i ettertid har bedriften gått fra og bare produsere produkter, til å jobbe systematisk med ­produktutvikling, storytelling, salg og markedsføring.

Sørlandsperlen som ble til en unik turistopplevelse

Grethe Othilie Gullaksen driver Othilies keramikk Brekkestø på Justøya i Lillesand hvor gründeren har skapt sitt eget kurs og opplevelsessenter rundt det vakre øyriket.

-Det er jo gøy å få vite om steder som ligger litt utenfor allfarvei, og ikke minst så er det veldig mange sommergjester, hyttefolk og turister som liker å besøke oss her på Mæbø på Justøya om sommeren. Navn som Blindleia og Brekkestø er godt kjent i ferieNorge, forteller Grethe Othilie, gründer av Othilies Keramikk Brekkestø i Lillesand.

– Det tok tid før jeg var klar til å satse for meg selv. Jeg var ansatt i skolen i mange år. Nå man treffer nye folk, blir det ofte til at en snakker om hva man gjør. Da sa jeg gjerne at jeg var offentlig ansatt og straks var vi ferdige med det temaet.

– Nå derimot når jeg sier at jeg er keramiker, så er det plutselig en annen interesse der. Er det ikke merkelig?!

– Veldig, men hva tror du er grunnen til at folk reagerer på den måten?

– Jeg tror det handler om at mange mennesker drømmer om å gjøre noe helt annet enn det de holder på med, og da ønsker de å lære mer om hvem du er som har tatt et annet valg og vil gjerne vite hva du gjør …

– Jeg tror det finnes flere der ute som sier til seg selv at de skulle bare men…., eller om de bare hadde turt eller gått i gang…

-Selv ventet jeg egentlig litt for lenge. Det bodde en del kunstnere her ute i Brekkestø i barndommen min, som inspirerte. Likevel klarte min far å skremme meg, for han sa at kunst og kreative ting måtte jeg aldri finne på, for da kommer du sikkert til å drikke deg ihjel. Få deg en ordentlig utdannelse, helst med en trygg jobb i det offentlige sa han, og da ble det jo det, forteller Grethe mens hun ler høyt.

Arvet penger

Så arvet jeg litt penger etter at mine foreldre døde, og det gav meg en sjelden mulighet. Da bestemte jeg meg, nå gjør jeg det; Kjør på Grethe, nå gjør du det bare! Sa jeg til meg selv. Du er ikke millionær og det kommer du heller aldri til å bli, og det “drider e i” sa jeg til meg selv bestemt. Familien min var både positive og støttende til valget jeg tok.

Etterpå var Grethe Othilie i gang for fullt.

UNIK: En spesiell teknikk gjorde at mønsteret utviklet seg med det flotte mønsteret. Denne bollen finnes det kun et eksemplar av.

Craft-Go!

I fjor meldte Grethe seg også på et eget entreprenørprogram gjennom organisasjonen Norges Vel, hvor hun fullførte et modulbasert program i samarbeid med andre håndverkere fra Norge Sverige og Danmark. Mye av kunnskapen hun lærte der, har hun siden tatt med seg inn i bedriften, blant annet har hun valgt å fokusere på opplevelser, historiefortelling og kurs i kombinasjon med keramikkverkstedet og eget utsalg

-Det aller beste med Craft-Go! Er at jeg har fått mer mot til å tro på mine egne ideer og til å fortelle mine egne historier. Jeg har til og med fått mer inspirasjon og trygghet til å tenke nytt, forteller Grethe stolt.

En opplevelse: I låven ute på Brekkestø i Lillesand holder ­Grethe Othilie dreiekurs i kombinasjon med egen keramikk butikk. På ­veggene finner vi bilder fra lokalområdet med historisk tilknytning.

Pågang Næringshage

Også etter entreprenør programmet hadde Grethe kontakt med Norges Vel og ble anbefalt videre av Marit Gjerstad, seniorkonsulent i Norges Vel og Craft-Go! programmet. Dette ledet henne videre til flere gode hjelpere og organisasjoner, som sørget for å hjelpe henne videre med utviklingen av sitt eget virke.

-Jeg holder for tiden på med å teste ut leire i kombinasjon med annet materiale, men enn så lenge ønsker jeg å holde dette litt for meg selv inntil jeg er kommet lengre med å teste det ut.

– Ideen fikk jeg underveis i Craft GO og alle mine gode hjelpere har også tro på at jeg kan få noe til. Jeg vil særlig trekke fram Pågang Næringshage i Tvedestrand. De har vært og er veldig hjelpsomme. Jeg anbefaler gjerne folk som driver små virksomheter til å ta kontakt med dem.

-Det er veldig viktig og deilig å ha noen å kunne rådføre seg med underveis, selv «svetter» jeg bare av tanken på å møte opp på et kontor, ta telefoner, ordlegge seg rett og profesjonelt nok, noe jeg tror mange kan kjenne seg igjen i, sier hun med et smil.

Koselige opplevelser
Bak huset på Mæbø har Grethe Othilie en gammel låve som tidligere var pensjonat og som nå rommer både utsalg og kurslokale. Utenfor i hagen finner vi også et glasshus hvor besøkende kan sitte og kose seg med utsikt mot naboens gressende kuer og kalver.

-Jeg like å lage hverdagskeramikk som tåler bruk. Jeg blir glad når kundene mine bruker det de har kjøpt. Og det er gildt å få besøk i låven både av de som kjøper og av de som bare vil se.

En besøkende sa til meg engang; «Når jeg er hjemme i Oslo vinterstid og holder i koppen som du har laget, da føler jeg at jeg sitter «med sommeren mellom hendene»

Det var fint sagt og gjorde meg takknemlig og glad

-og setningen – den har jeg nå som mitt motto.

Back To Top