fbpx
skip to Main Content

Han er selveste Arendals Tidende

Kapteinen: Det er ingen som har lenger fartstid i byens eneste lokalavis enn
redaktør Nils Petter Vigerstøl.

Vi skal helt tilbake til forsommeren 2005 for å se det som skulle bli starten på et snart 17 år langt eventyr. Den store debatten om beliggenheten til Sørlandet Sykehus og en eventuell fylkessammenslåing dominerte mediebildet. Nils Petter Vigerstøl var ikke helt fornøyd med måten media håndterte saken.

– De to store herskende avisene på Sørlandet var temmelig samstemte og samkjørte om at det å slå sammen fylkene og flytte Sykehuset i Arendal til Kristiansand var veien og gå. Vi ønsket å være et talerør for det motsatte, forteller han.

Kjemper for avismangefold
Vi skal langt vekk fra Arendal for å finne øyeblikket Vigerstøl bestemte seg for å si opp en trygg journalist
jobb for å satse alt på den nye satsingen han en stund hadde gått og grublet på.

– Jeg satt på den Himmelske Freds plass i Kina og tenkte over alle livets mange rariteter og forunderligheter da jeg bestemte meg for å stifte Arendals Tidende. Faktisk har jeg aldri angret, for jeg ser meg aldri tilbake. Jeg tror på at livet og tankene alltid ligger i fremtiden, men erfaringene fra fortiden taes likevel med på både godt og vondt, som verdifull lærdom, forklarer han.

Med et brennende ønske om å tale Arendalittenes sak, tok han på seg redaktørhatten i den første prøveavisen som kom ut i november samme år. Første abonnementsavis ble levert i januar 2006 med to utgaver hver eneste uke.
– Vi skulle være en lokalavis for Arendal. Et uavhengig og supplerende talerør er en gave til lokalsamfunnet. Jeg mener det er uheldig for et lite samfunn å være dominert av én aktør som setter hele agendaen i nyhetsbildet, i samfunnsdebatten og i kulturbildet, sier han videre.

Vigerstøl er klar i talen.

– Et avismangefolk er en demokratisk berikelse. Vi skulle kjempe Arendalittenes sak og det har vi fortsatt med frem til den dag i dag, smiler han.

Betydelig vekst
Redaktøren beholdt hatten på hodet helt frem til 2012. Etter mange år i avisbransjen ønsket han nå å prøve seg i en annen bransje, og etablerte forlaget Gaveca.
– I begynnelsen leide jeg kontorer i Longum Teknologipark. Jeg begynte i et lite, enkelt rom, og nå har vi en hel fløy i tredje etasje, smiler han.

Gaveca har de siste årene opplevd en betydelig vekst og gir nå ut bøker over hele landet.

– I tillegg til dette har vi produksjon av diverse trykksaker, årbøker og lignende for forskjellige oppdragsgivere. Vi har en god økonomi og ser veldig positivt på fremtiden, sier han.

Redaktørhatten på
Det er vel nesten unødvendig å nevne hva som skjedde i mars 2020. Omtrent over natten ble de strengeste restriksjonene landet vårt har sett i fredstid innført og koronapandemien var med ett over oss.
– De aller fleste gjennomgikk en krise. For Arendals Tidendes del forsvant omtrent alt av inntekter over natten og daglig leder Odd Bjørn Jensen så seg nødt til å permittere omtrent hele arbeidsstaben. Jeg ble spurt om å hjelpe til med å få ut avisen, noe jeg så klart ikke kunne si nei til, forklarer han.

Nok en gang tok Vigerstøl på seg redaktørhatten. Med seg på laget hadde han en grafiker i en liten stilling og en liten håndfull ildsjeler som nektet å se på at Arendals Tidende gikk til grunne.

– Dette har jeg fortsatt med og jeg har ikke tenkt å gi meg helt enda. Arendal fortjener et uavhengig talerør hvor det er stor takhøyde og plass til alle. Vi er stolte av lokalavisen vår som har klart seg gjennom flere stormer de siste årene, legger han til.

Brenner for lokalavisen
Daglig leder i Tvende Media Tommy Bjørn Jensen kan ikke få skrytt nok av redaktøren som steppet inn på kort varsel og som har drevet avisen de siste årene mer eller mindre på dugnad.

– Som omtrent eneste mann på skuta har han gjort en jobb som omtrent er uoverkommelig og uten hans innsats hadde vi ikke kunnet sitte her med avisen i hånden i dag. Vi i Tvende Media og i Arendals Tidende har kjempet hardt for å komme oss gjennom denne pandemien og uten ildsjeler som brenner for jobben sin hadde vi som så mange andre vært historie. Nå er vi klare for å nå nye høyder, avslutter han.

Back To Top