Annonse:
PLOGGING PÅ FEVIK: Denne Glade Gjengen Møtte Fram På Strand Hotell Fevik I Forrige Uke Hvor De Både Jogget Og Plukket Søppel Langs Strandpromenaden. Foto: Aktiv På Dagtid
PLOGGING PÅ FEVIK: Denne glade gjengen møtte fram på Strand hotell Fevik i forrige uke hvor de både jogget og plukket søppel langs strandpromenaden. Foto: Aktiv på Dagtid

Trendy treningsform med miljøfokus

Aktiv på Dagtid i Aust-Agder idrettskrets slår to fluer i samme smekk, og inviterer til treningsformen «plogging» hver uke.

Plogging  brer seg rundt i hele verden, og går rett og slett ut på at du samler søppel mens du løper eller går.  Nå har også Aust-Agder idrettskrets kastet seg på den nye trenden, og tilbyr plogging både i Arendal og i Grimstad hver uke, gjennom prosjektet Aktiv på Dagtid.

SØPPELJAKT: Plogging gir trening med mening. Foto: Aktiv på Dagtid

Trendy
Du er supertrendy om du tar med deg en pose på løpeturen og plukker søppel. Posen bør selvklart helst være miljøvennlig, men hovedhensikten er å plukke søppel langs veien samtidig som du holder deg i form. Nå oppfordrer prosjektansvarlig i Aktiv På Dagtid folk om å følge med i trenden.
– Vi har to instruktører, en i Arendal og en på Fevik. Deltakerne booker seg inn og møter fram på avtalt plass, enten på Dampen i Arendal på onsdager eller på Strand hotell Fevik på tirsdager. Instruktøren legger opp til en times rute med jogging og gåing samtidig som vi plukker søppel. Timen tilpasses deltakernes nivå og er både sosial og samfunnsnyttig, sier nytilsatt prosjektansvarlig for Aktiv På Dagtid, Nina Thorsdahl.
Treningstrenden kommer opprinnelig fra Sverige, og navnet plogging er en kombinasjon av jogging og det svenske «plocka upp», som betyr å plukke opp, ifølge en artikkel på iform.nu. Og i tillegg til den gode følelsen du får av å rydde opp i naturen, gir den nye trenden deg også en alle tiders mulighet til å få enda mer ut av løpeturen. Tenk bare på alle knebøyene du kan gjøre når du likevel må bøye deg etter møkk og søppel. Kroppen blir utfordret på mange fronter når du går og leter etter søppel, og gir du litt ekstra fart mellom søppelpostene får du samtidig flettet inn intervalltrening på naturlig vis.
– Plogging har blitt veldig kjent og populært i treningsmiljøene, og det finnes også en plogging-app som du kan laste ned på telefonen din, sier Thorsdahl.

Jobbintervju
Thorsdahl begynte i jobben som prosjektansvarlig i september, og det er hun som står bak ideen om å starte plogging i Arendal og i Grimstad, en idé som hun la fram for idrettskretsen da hun var på intervju til prosjektstillingen tidligere i år.
– Jeg ble utfordra på jobbintervjuet om hvordan selge Aktiv på Dagtid videre, og da foreslo jeg å starte med plogging. Karete Johansen som er prosjektleder i idrettskretsen tente på ideen, og i slutten av august starta aktiviteten opp i Arendal og på Fevik. Det hører med til historien at jeg begynte i jobben som prosjektansvarlig i september, så jeg skal ikke ta æren for å starte det opp, forteller hun til avisa.
Hun forklarer at plogging handler om å gi trening med mening, og at det har blitt en populær treningsform de siste åra. Hun mener dette er et godt tilbud for deltakerne i Aktiv på Dagtid, som har en aldersspredning fra 16 til 70 år.
– Det er mange som står delvis eller helt utenfor arbeidslivet. Vi ser at plogging passer veldig godt inn i vårt konsept, med det sosiale i fokus. Her kan du møte andre mennesker, ha det sosialt koselig og gøy, samtidig som du blir med på trening med mening. Det er basert på lav terskel, og det passer for alle, sier hun.

Gratis kaffe
En viktig målsetting for Aktiv På Dagtid er at det skal være hyggelig og sosialt, samtidig som det skal være meningsfylt. Thorsdahl forteller de har inngått avtale med både Strand hotell på Fevik og kafeen på kulturhuset i Arendal om gratis kaffe.
– De har vært veldig positive til oss, og vi er veldig fornøyd med å få gratisavtale på kaffe siden kaffepausene er en viktig del av konseptet, sier Thorsdahl.
I Arendal starter alltid turene fra Dampen, der kan folk parkere gratis. Derfra går de ulike ruter i området rundt sentrum, med kaffepause på kafeen i kulturhuset.
– Deltakerne må booke seg inn på forhånd, og så legger instruktøren opp en times rute på bakgrunn av hvem som deltar, med jogging, gåing og søppelplukking. Vi holder oss utenfor hovedveiene, og hittil har vi hatt fine turer i området ved Hylleveien og Kastellveien, sier hun.

IDYLLISK: Til tross for de idylliske omgivelsene ved Strand hotell, er det likevel mye søppel langs stranda. Foto: Aktiv på Dagtid

Det har imidlertid ikke vært så stor oppslutning på turene ennå, men Thorsdahl fortviler ikke av den grunn. Hun har stor tro på at det vil ta seg opp etter hvert som folk skjønner hva det er.
– Dette er et helt nytt tilbud, og det tar alltid litt tid før folk skjønner hva det er. Alle som er hjemme på dagtid kan delta, uansett alder. I Arendal har vi hatt mellom to og fem deltakere på de turene vi har hatt hittil, men det ideelle er mellom 20 og 30, da kan vi splitte oss i en gjeng som går, og en som jogger. Det er både helsemessig og miljømessig gevinst, understreker hun.

Holdningsendringer
På Fevik har oppslutningen vært litt større, og i forrige uke inviterte de med seg en representant fra Agderforskning og prosjektet «Våre strender», som har ansvar for å rydde Raet Nasjonalpark for plast og annet søppel.
– Hun fortalte om den jobben som gjøres langs kysten i nasjonalparken, og hun sa blant annet at det handler om å endre allmennhetens holdninger til plastforsøpling. Det var veldig vellykka, den yngste som kom var 20 år, og den eldste var 60 år, det er sånn det skal være, sier hun.
Tilbakemeldingen fra deltakerne har vært gode, stemningen har vært god og folk har kost seg på tur, ifølge Thorsdahl.
– Aktiv På Dagtid har et variert utvalg av aktiviteter, blant annet boksing, zumba, ridning, yoga, tur med hund, og vannaktivitet, bare for å nevne noen. Her skal det være noe for alle, og vi ønsker nye deltakere hjertelig velkomne, sier hun.

 

Fakta: 
Aktiv På Dagtid er et folkehelsetiltak med meget gunstige betingelser. Alle som mottar en ytelse i fra NAV kan delta (gjelder ikke barnetrygd):
• Arbeidsavklaringspenger
• Uføretrygd
• Dagpenger
• Individstønad
• Stønad livsopphold
• Kvalifiseringsprogrammet
• Overgangsstønad
• Sykepenger
• Introduksjonsstønad

Du kan delta om du bor i Arendal, Grimstad eller Lillesand kommune, står helt eller delvis utenfor arbeidslivet og er mellom 16 og 70 år.

Alle aktivitetene har lavterskelprofil. Det vil si at alle kan bli med, uavhengig av fysisk form. Du bestemmer selv intensitet og tempo.
Det er ikke nødvendig med dyrt og flott treningstøy for å være med. Det holder lenge med en treningsbukse, t-skjorte og joggesko.

Plogging i Arendal: Oppmøte på Dampen hver onsdag klokka 10.30
Plogging på Fevik: Oppmøte på Strand hotell Fevik hver tirsdag klokka 12.30

Sorry. No data so far.