fbpx
skip to Main Content

Black Lives Matter

Førstkommende lørdag blir det demonstrasjoner i Arendal i kjølvannet av at amerikaneren George Floyd den 25. mai døde etter å ha blitt pågrepet av fire politibetjenter i Minneapolis.

De siste dagene har det brutt ut protester over hele Amerika grunnet drapet på George og den urettferdige og rasistiske behandlingen av minoriteter i landet. George Floyd var mistenkt for å ha brukt en falsk pengeseddel da han skulle handle, politiet reagerte med å pågripe George og legge ham i bakken. Da plasserte politimennene seg oppå nakke, rygg og bein for å holde ham nede. Han gjentok flere ganger at han ikke fikk puste (I can’t breathe) uten noen reaksjon fra politiet, det resulterte i at George døde. Politibetjenten Derek Chauvin, som satt med beinet på nakken til George, var først siktet for uaktsomt drap, men dette er nå endret til forsettlig drap. De tre andre betjentene kan også forvente siktelser for medvirkning til drap.

Protester

Protestene starta i Minneapolis og har bevegd seg utover hele landet de siste dagene. Nå ser man protestene mot politivold og rasisme bevege seg utover fra Amerika til Europa, der vi ser protester i land som Frankrike og Sverige. Men også i Norge planlegges det protester. Fredag 5. juni er det planlagt en markering utenfor den Amerikanske ambassaden i Oslo, der flere titalls tusen mennesker har meldt sin interesse. Lørdag 6. juni vil det også være protester på Sam Eydes plass i Arendal.

Slutten av 1980-tallet

Da Arne Myrdal var på banen med sin organisasjon Folkebevegelsen mot innvandring, FMI, på slutten av 1980-talllet, var Arendal sterkt i fokus. Blant hendelsene den gangen var det personer som ble pågrepet for å ha planer om å sprenge asylmottaket på Hove. Lokalpolitikerne reagerte på måten rasismen utviklet seg i enkelte miljøer, og svarte med å proklamere Arendal som antirasistisk sone.

Arendal

Nasraldin Mohamed Omar er ildsjelen bak arrangementet på Sam Eydes plass førstkommende lørdag. Han skulle egentlig delta på arrangementet i Oslo i morgen, men hadde ikke mulighet, så han begynte å se seg rundt i nærområdet om det var noe på gang. Når han så det ikke var tilfelle, var første tanke at han måtte hive seg rundt å få til noe. Da ringte han til SV, Rødt og AUF som gjerne ville være med på markeringen. På markeringen vil det komme appeller fra representanter for de nevnte. De regner også med å få med flere.

Sam Eydes plass i Arendal sentrum, lørdag 06.06 klokka 13:00.

Link til arrangementet: https://www.facebook.com/events/574524513473796/

ILDSJEL: Nasraldin Mohamed Omar er ildsjelen bak markeringen i Arendal førstkommende lørdag.

 

Back To Top