Annonse:
DA ZOO: I Arendal Skatehall Er Det Plass Til Alle Som Vil Stå På Brett
DA ZOO: I Arendal Skatehall er det plass til alle som vil stå på brett

Jenter som tåler en trøkk

Ute ligger fortsatt grusen i gatene, men inne i Arendal Skatehall er underlaget perfekt for triksebrett – hele året. Denne tirsdagen, som de fleste andre tirsdager, er det «Jenteskate».

Frem til nå, har Jenteskate i «Da Zoo» – navnet på Arendal Skatehall – vært nøkternt annonsert i sosiale media og via jungeltelegrafen. Sistnevnte går derimot ganske radig av seg selv, og hallen denne tirsdags ettermiddagen formelig vibrerer av rullende hjul, tøff musikk, og jenter som står på egne bein.

INITIATIVTAGERE: Christina og Olivia vil gjerne ha flere jenter med på jenteskate

Knall og fall
Tilstede i hallen er det voksne instruktører som kan lære bort, støtte og trøste når det kommer et fall. For å gå på trynet, det må man regne med. Initiativtaker og primus motor, Olivia Tellefsen, avviser derimot at skating bare er for de råeste jentene.
–  Mange tenker kanskje at skating er litt farlig, siden det er lett å slå seg, men det er det ikke. Det å drite seg ut, og lære å reise deg igjen, det gjør heller noe med selvhøytideligheten, forklarer Tellefsen og skryter av alle jentene som møter opp, som ifølge henne selv er «dødstøffe» fra starten av.

UNGE SKATERE: Det finnes ingen lavere aldersgrense for å bli med på jenteskate, men de fleste i hallen denne tirsdagen er mellom 5 og 12 år.

Det er tydelig at litt knall og fall ikke har skremt bort noen i hallen i dag. Hit har jentene kommet, rett og slett fordi de synes det er kjempegøy, og det siste året har vist at de fleste også kommer tilbake – med venninner og lillesøstre på slep.

FERSKE PÅ BRETT: Martine (5) og Signe (6) stråler på fire hjul.

Instruktør og skater Johannes Sveen Ekrem (19), synes det er bare bra at jenter også har begynt å skate, og han mener gutta er bare glade for å få dem med.
– Det er ikke noe som heter å «skate som ei jente», det betyr i hvertfall ikke at man er dårligere enn gutta, smiler Ekrem.
14 år gamle Isabel Tellefsen er også instruktør i hallen denne tirsdagen, og hun er helt enig med Johannes.

Kyndige blikk følger med på et par unge skatejenter i halfpipen, klar til å plukke opp den neste som faller. Isabel føler skatemiljøet i Arendal er inkluderende og imøtekommende – også som jenteskater. Likevel mener hun det er behov for egne tider for jenter i hallen.
– Det er ikke akkurat mange jenter på min alder som skater, og man kjenner av og til på at det vanskelig å ta opp plass i hallen når de flinkeste guttene skater. Ikke fordi vi er jenter, altså, men fordi mange er nybegynnere, sier hun.
Instruktørene er klare på at det er fint for begge kjønn å ha et sted hvor man får være ny og klønete, uten å komme i veien for de mer proffe, men at kanskje jentene trenger litt ekstra starthjelp. For å inkludere de litt eldre jentene også, håper lederne for Jenteskate å utvide tilbudet med en egen gruppe for jenter fra 15 år og oppover på torsdagskveldene fra klokken 20-22. Der vil både Isabel og Johannes, samt en skater til, stille opp som instruktører.

STILSIKKER: – Med bare jenter i hallen blir det gjerne en litt annen dynamikk, forteller initiativtager Olivia Tellefsen. Her følger hennes datter og instruktør Isabel Tellefsen med på Tyra (8).

Fra subkultur for gutta til OL-gren for alle
Rullebrett var forbudt å importere og selge i Norge frem til 1988, og mange av guttene fra den første generasjonen «skatere» i Norge relaterte seg like mye til et undergrunnsmiljø som til selve rullebrettet. Dette førte til at skating var lenge ansett som en «rebelsk» aktivitet, forbeholdt tøffe ungdommer – oftest gutter – i opposisjon til det etablerte.  Tidene har forandret seg mye siden den gang, og miljøet har åpnet seg for alle som vil rulle på brett. Nå er skateboarding OL-gren, og det er også tegn på at jenters rolle i skatemiljøene begynner å gjøre seg gjeldende.
– Internasjonalt deltar for eksempel jenter nå på likefot med gutta i anerkjente skatekonkurranser som «Street League» i USA, nikker instruktør Johannes anerkjennende.

Viktigere å ha det gøy enn å prestere
Med så mange talenter, kan mange her nå langt, men det viktigste er likevel at de har det gøy! En som virkelig står i for å sikre den biten, er instruktør Kristina Jørgensen. En rollemodell for de minste jentene, er hun også.
– Kristina er dritgod! skryter Celina Duedahl (12) og Isabella Mikalsen (11).

Isabella er med for første gang denne dagen, mens Celina har vært med noen ganger før. Mens vi står og prater, dukker instruktør Kristina opp med et mer passelig brett til Isabella, det er viktig med riktig utstyr. Kristina har øye for det som skjer i hallen, og  sitter en hjelm for løst, strammer hun den. Går noen på trynet, trøster hun.
– Hun ren drivkraft, og det smitter over på alle oss andre, forteller Tellefsen.

Det er takket være Olivia og Kristina at skatejentene får denne muligheten i Arendal. De har begge sett potensialet i hallen, og ønsker å dele gleden man får av å mestre brettene med alle. Tellefsen forteller engasjert om alle tilbudene i skatehallen; nybegynner-skate, gratis familieskate på søndager for familier som vil skate sammen, og «gøbsk8» for gamle skatere som vil gjenoppdage gamle kunster, er bare et knippe av dem.

VIL FORTSETTE Å SKATE – Det er kjempegøy! I dag har jeg med lillesøstera mi også, smiler Celina Duedahl (12), her sammen med fersk skatejente Isabella Mikarlsen (11).

Noen tidspunkt er reservert for skateklubbens medlemmer, men stort sett er det åpent for alle. Jenteskate er derimot det eneste tilbudet i skatehallen med gratis lån av utstyr. Både brett og beskyttelsesutstyr ligger klart til bruk for jentene som møter opp. I sommer blir det også utendørs «Jenteskate» med gratis utlån av utstyr, men da satser Tellefsen på «longboard» – de større, mer stabile og litt surfebrett-aktige rullebrettene.

– Vi samles og står på brett et sted vi har lyst til å ta en tur, ute på Hisøy for eksempel, smiler Olivia som håper at flere vil få øynene opp for hallen og det positive miljøet der.

Fakta: Jenteskate i Da Zoo