fbpx
skip to Main Content
Kamael fra Lineage 2 - Foto: Hanne Nordskag/Ookami Photography

Cosplay Positivity: Psykisk helse og gode verdier

Robin Tufte, også kjent som Theriz Cosplay, har gjort cosplayhverdagen til en livsstil og jobber som cosplaylærer på fulltid. Hen er også hovedarrangør for popkulturefestivalen Banzaicon i Larvik, og reiser mye rundt som foredragsholder, dommer og deltaker i konkurranser på høyeste nivå. – Jeg liker virkelig å lage ordentlig gjenskapninger av karakterene, og går ordentlig hard inn i det, forteller læreren ved Bjerkely folkehøyskole.

Vi befinner oss nå litt utover ettermiddagen og Animanga er godt og vel halvveis gjennomført. Langveisfra har en av Norges profilerte cosplayere, møtt opp for å holde presentasjon rundt faget. Under presentasjonen valgte Robin å rette et spesielt fokus på viktigheten rundt gode verdier i miljøet og hvor viktig det er å opprettholde en sunn og positiv mental innstilling.

Mentale knekker
Robin som selv har holdt på med dette i over 15 år, kjenner mange aktive veteraner, men også en del som har sluttet med hobbyen. – Noen har rett og slett vokst fra interessen, men enkelte synes det blir for mye press, selv om de egentlig synes det er gøy, og da er det jo litt synd at de føler de må gi det opp.

  • Cosplay er en fantastisk morsom hobby, men det kan være mye arbeid og det er lett å få en mental knekk, spesielt om man er aktiv på sosiale medier, der det kan være høye standarder for utseende, kvalitet og aktivitet som man sammenligner seg selv med.

Tips og triks:
-Så hvordan har man en hobby som cosplay uten å brenne seg ut?

-Først og fremst, husk at et bra cosplay er et cosplay som gjør deg lykkelig. Finn ut hva det er akkurat du liker med hobbyen. Synes du det er gøy å sitte og pirke på små detaljer på kostymet ditt til langt på natt for å få det helt perfekt? Synes du det er morsomst å kjøpe et kostyme på nett for å henge med venner og filme tik-toks? Eller vil du bare ta på deg en parykk og noen klær du har i skapet, gjøre noe gøy sminke og ta selfies? Så lenge du koser deg med det du gjør er det et kjempebra cosplay, etter min mening, og da trenger man ikke sammenligne seg med andre som gjør ting litt annerledes.

Øv deg heller på små prosjekter

  • Selv har jeg lett for å tenke at når jeg sikter mot er slikt et høyt nivå, sammenligner jeg meg fort med tidligere prosjekter. Og når du alltid skal forsøke å overgå deg selv, da, risikerer du fort å bli utbrent eller føle at det du gjør ikke ble bra nok.
  • Vi hadde på et tidspunkt et veldig fint prosjekt i det Norske Cosplaymiløet der folk laget et cosplay på en uke, med kun et par hundre kroner i budsjett. Hvis man sliter med litt “prestasjonsangst” kan det være veldig nyttig å gjøre noen raske, enkle prosjekter for å finne tilbake til skapergleden. Det er også lurt å huske på helt elementære ting som nok søvn, nok mat, nok drikke, osv. Du skal dra på “Con” for å kose deg, og ikke sitte der utslitt og misfornøyd.

Giftige kommentarfelt

  • Kommentarfeltene på den Norske delen av Tik-Tok er nok et av de mest “toxic” stedene jeg har vært borti. Folk klarer rett og slett ikke å oppføre seg der. Det kan tære på mentalt, og man må være veldig bevisst på hvordan man bruker og forholder seg til sosiale medier om man skal ha en god opplevelse.

-Blokker-knappen er din beste venn. Den enkleste måten å deale med kjipe folk på internett er å la være å ha noe med dem å gjøre. De er ikke verdt tiden din, og oppførselen deres og hva de sier reflektere kun på dem selv, ikke på deg. Folk som har det bra med seg selv bruker jo ikke tiden sin på å spre hat til fremmede på internett.

Men selv om man unngår “trolls” kan det være krevende å være aktiv på nett.

-Jaget etter oppmerksomhet og popularitet kan oppleves tungt. Hvor mange likes får du? Hvor mange liker det godt nok til å legge igjen en positiv kommentar? Blir det delt videre? Her er det lett å bli veldig oppslukt. Jeg er veldig klar over dette, men ender gjerne med å gå inn for å sjekke hvordan postene mine gjør det alt for hyppig.

  • Det kan være lurt å gjøre litt research på hvordan algoritmene til de ulike sosiale mediene fungerer, og ha dette i baktanke når man holder på. Hvor stor suksess du har på sosiale medier har i utgangspunktet mest å gjøre med timing, lyd-og-videokvalitet, trender, en del trynefaktor og aller mest flaks. Det handler veldig lite om hvor “god” du er som cosplayer.

Liker du drama, finner du drama

  • Fordelen (men også ofte ulempen) med disse algoritmene er at de er veldig gode til å gi oss akkurat det vi oppslukes av. De er designet for å få oss til å bruke mest mulig tid på appen. Om man har et litt bevisst forhold til dette kan man i stor grad designe ens egen brukeropplevelse.
  • Om du for eksempel ser en tiktok-video flere ganger, trykker liker eller svarer i kommentarfeltet, tolker appen det som om du vil ha mer av den typen innhold, uavhengig av hva du kommenterte. “Rage bait” er en egen sjanger, og enkelte bygger hele karrieren sin på å lage innhold som gjør folk sinte, fordi de da ofte bruker tid på å krangle i kommentarfeltene.
  • Men du kan også bruke dette til din fordel. Om du passer på å følge folk og interagere med innhold som er positivt og gir deg en god følelse så er det slikt du vil få se mer av. Det er nok umulig å unngå alt som er vanskelig eller negativt, og det er kanskje ikke helt sunt det heller, men om man gjør en innsats for å styre det i en litt mer positiv retning tror jeg man kan gjøre en stor forskjell.
Ori fra The Hobbit – Foto: Paulina Alhm

Cosplaymiljøet:
-Til slutt vil jeg snakke litt om cosplay som sosialt miljø.Nå er det ikke like mange som bruker facebook aktivt, og andre sosiale medier som instagram og tiktok er mer individualistiske og ikke like egnet for å samle et større miljø eller organisere events.

-Det aller beste er så klart å møte folk ute i den fysiske verden. Det finnes mange fine conventions i Norge der man kan samles og dele alt av nerdete hobbyer og interesser med likesinnede. Der er det lett å bli kjent med folk, og kanskje spesielt om man blir med som frivillig crew. Ingenting slår å jobbe sammen med nye og gamle venner for å skape en skikkelig kul event for alle i miljøet.

-Som cosplayere synes jeg vi alle har et ansvar for å bygge hverandre opp, og gjøre en innsats for at miljøet vi alle tar del i skal være positivt, åpent og velkommende. Da gjelder det å være grei og oppmuntrende mot andre, men også å tørre å delta aktivt selv, og være stolt av det man får til.

-Det har kommet en ny generasjon cosplayere som har blitt med etter pandemien, og de virker helt fantastiske. I år har conventions over hele landet hatt rekordsalg av billetter, og masse påmeldinger til show og konkurranser.

  • Folk viser virkelig stort engasjement nå, og det håper jeg vi fortsetter å se, avslutter Robin.
Kamael fra Lineage 2 – Foto: Hanne Nordskag/Ookami Photography
Back To Top