fbpx
skip to Main Content
GRATISARBEID: Victoria er lei av å bli spurt om å jobbe gratis.

Gratisarbeid i kreative yrker – Nei takk!

Hvordan kan det ha seg at det har blitt akseptert at folk i kreative yrker skal jobbe gratis?

Av: Lisen Vennesland

Dette har jeg tenkt på og også irritert meg over. Jeg har hatt lyst til å skrive om det lenge. Jeg fikk et skikkelig dytt i baken da jeg så TikTok-videoen til Victoria Alam. Hennes TikTok om gratisarbeid i kreative yrker har i skrivende stund nesten 20 000 views. Videoen er delt fler ganger og dette har virkelig satt i gang noe på sosiale medier.

Victoria er makeupartist og i videoen forteller hun at hun er lei av forespørsler om å jobbe gratis.

Takk til Victoria Alam som snakker om gratisarbeid i kreative yrker. Du har satt i gang en movement her!

Gratisjobbing – Nei takk!

Personlig har jeg fått mange forespørsler om gratisarbeid, arbeid mot at noen tagger meg i bildet jeg har tegnet på Instagram osv. Jeg har hatt store og små, både norske og utenlandske firmaer som kontakter meg for gratisarbeid eller som rett og slett ikke ønsker å betale hva det faktisk koster. At privatpersoner gjør dette er en ting, men når bedrifter gjør det er det enda verre. Rett og slett provoserende.

En ting jeg flere ganger har vært med på er bytte av tjenester. Noe jeg syns er en fin ting å gjøre. Jeg tegner noe for deg og du gir noe tilbake til meg. Dette kan være i form av promotering, men da må det nesten noe mere til enn bare en tagg i et bilde. La oss bare ha det helt klart!

Mange tenker kanskje at det å tegne ikke er en ordentlig jobb. «Får du tjent noe på det tegnegreiene dine egentlig?!»

Ja, det gjør jeg! Men ikke hvis jeg jobber gratis!

Det virker som at folk har begynt å skjønne dette og det er jeg sååå inderlig glad for. Etter jeg begynte med personlige portrett-bestillinger så har til og med flere spurt meg om jeg ikke trenger mer betalt når de ønsker å gjøre mange endringer.

Det føles skikkelig bra å bli satt pris på!

Og hvorfor skulle vi i kreative yrker jobbe gratis noe mer enn en person i et annet yrke skal?

Skal jeg liksom spør en snekker om å renovere stua mi mot at jeg forteller alle vennene mine at det var Byggmester Kåre som la panelgulv og gipsplater i familiestua? Jeg tror jeg hadde fått en spikerpistol rettet mot meg rimelig kjapt om det var tilfellet.

Et bildetagg betaler ikke regningene mine

En bildetagg på sosiale medier betaler ikke regningene mine, men jeg skulle gjerne ønske at det gjorde det. Hadde jeg fått en krone for hver gang jeg ble spurt om gratisjobbing så hadde jeg fått betalt! Med andre ord så elsker jeg å tegne, men det jeg elsker enda mer er å vite at jeg faktisk har råd til å betale husleia mi.

Som Victoria sier så fint i TikTok-videoen sin:

«Skal jeg liksom dra til DnB når jeg skal betale boliglånet mitt med litt sminke og en shoutout og si at her er lønnen min?»

Yrkesstolthet

Jeg vil tro at folk som jobber i kreative yrker har en spesielt stor yrkesstolthet. Hvertfall så gjør det det for meg.

I et kreativt yrke er man ofte avhengig av nettverk, bli sett og ikke minst å bli sett av de rette øyne. Det er nok dette som gjør det veldig «lett» å takke ja til en gratisjobb når er stort firma spør deg om å gjøre en jobb mot promotering. Men når du da får promotering, blir sett, blir skrytt av og kanskje får litt flere likes og følgere på sosiale medier, så har du fortsatt ikke fått betalt for det.

Jeg vil tro at det for mange er stort der og da og bli tilbudt en jobb mot promotering for et større firma, men fallhøyden fra eufori til å føle seg utnyttet er stor. Jeg tror ikke det er like kult å sitte på fest å fortelle at du gjorde den store jobben gratis. Derfor tror jeg mange tier om all gratisjobbingen som gjøres i kreative yrker.

Kan vi slutte med gratisjobbing?

Avslutningsvis vil jeg si som Victoria: «Kan vi plis slutte med det gratisgreiene? Grunnen til at det oppstår er fordi så mange takker ja til gratisjobbing. Sier jeg nei så velger de noen andre. Så om alle går sammen å sier nei til gratisjobbing da tror jeg vi kan endre bransjen.»

I tillegg så ønsker jeg personlig å sette fokus på at det å be om gratisarbeide skal være en tabu. Det skal være flaut. Skikkelig flaut. Driver du en seriøs business så går du ikke rundt å spør om gratisarbeide. Punktum.

Ikke si ja til oppdrag om du ikke får en rettferdig avtale!

Ønsker du å se TikTok videoen til Victoria finner du den på hennes TikTok-konto @victoriaalam.

Back To Top