Annonse:
GODE VENNER: At Pernille Og Kåre Er Gode Venner Er Det Ingen Tvil Om.
GODE VENNER: At Pernille og Kåre er gode venner er det ingen tvil om.

Ungt talent i sprangridning

Pernille Lunde har veggen full av rosetter og premier. Hun fikk den første ponnien da hun var fire år. Nå er hun 12 år, og rir i norgestoppen i sprangridning.

For Pernille Lunde dreier det meste seg om ponnier. Hesteinteressen har hun arvet fra moren, Lene Merethe Knutsvik, som også drev med sprangridning, men nå er det datteren det dreier seg som. Familien flyttet fra Stavanger til Rykene for seks år siden, men det var ikke planlagt, sier Lene Merethe.
– Det begynte med at mannen min fikk jobb her nede. Han har pendlet før i tidligere jobber, og det var ikke gitt at jeg og barna skulle flytte med, men så dukket denne gården opp for salg. Vi slo til, og det har ingen av oss angret på. Dette er verdens beste nabolag, sier hun.

PREMIEVEGG: Pernille Lunde og et utvalg av rosettene hun har vunnet.

Snart Pensjonist
Pernille har eid mange ponnier, selv om hun bare er 12 år. Hun begynte å konkurrere før hun kunne komme seg opp på en ponni på egenhånd. Mamma Lene Merethe forteller at hun bare var tre og et halvt år da hun deltok på sitt første stevne.
– Det var nok i tidligste laget, og jeg var litt vel ivrig. Pernille hadde mer enn nok med å holde seg fast i ponnien, mens jeg løp på siden, men det gikk bra, ler hun.

Den aller første ponnien fikk hun et halvt år senere, Bella. Etter det har det blitt mange ponnier, men den store stjernen for tiden er Loch Corrib, som bare går under navnet Kåre, på stallen. Kåre og Pernille har feiret mange triumfer sammen, men nå skal han snart pensjoneres. Rubi, en annen ponni på stallen, skal selges.
– Jeg har blitt for stor for Rubi, og Kåre er 24 år. Jeg skal ri ham neste år, men så er det slutt, delvis fordi jeg blir for stor for han, men også fordi han er så pass mange år. Kåre er ung i hodet, og en drøm å ri, men han kommer nok til å trives godt i pensjonisttilværelsen. Det har han fortjent, sier 12-åringen.

To av tre
I konkurransesammenheng består sprangridning av en bane med ulike hindre som skal hoppes feilfritt. Fokuset ligger på å fremme en harmonisk og effektiv riding basert på grunnprinsippene for en klassisk ridestil. I tillegg konkurreres det på tid, hvor den ekvipasjen som gjennomfører rittet med færrest feil og på raskest mulig tid vinner. Ponniene deles inn i forskjellige kategorier, basert på mankehøyde. Kåre og Pernille deltar i kategori 2, med en mankehøyde på 140 centimeter. I Kingsland Oslo Horse Show red ekvipasjen inn til seier både torsdag og lørdag. Fredag endte det med to feil, og en beskjeden 9. plass, men to av tre førsteplasser var Pernille fornøyd med. Etter konkurransen vanket det rosetter, seiersdekken, blomster og heder og ære. Moren er veldig stolt av datteren.
– Det er utrolig moro å se hvor flink hun er. Hun er helt i norgestoppen i sin klasse, noe resultatene i Oslo viser. Her var de 12 beste rytterne i denne klassen i landet representert. Pernille kan bli litt ivrig, og det var det som skjedde på fredag, men samtidig har hun et stort konkurranseinstinkt, og liker å ri fort. Hun skyldte ikke på ponnien for at det ble riv. Det er en av styrkene hennes. Hun er snill med ponnien, og legger aldri skylden på den for eventuelle riv eller feil, sier Lene Merethe.  

SAMSTEMT EKVIPASJE: Pernille og Kåre trives i hverandres selskap.

Stor respekt
Pernille spiller også håndball på Express, men det er hest som er det store, og det er hun fast bestemt på å fortsette med, selv om livet med ponnier ikke alltid er en dans på roser. Det ligger mye jobb bak de gode resultatene, og selv om hun bare er 12 år, gjør hun en stor del av jobben selv. Det er mye som skal gjøres i en stall.
– Ponnier og hest er en livsstil. Det tar mye tid. Pernille er en sliter, og hun er absolutt ikke redd for å ta i et tak. Det er ofte mye snø her om vinteren, men hun bryr seg ikke noe om det. Stallen må møkkes og trillebåren tømmes. Det kan være et sant slit når det ikke er ordentlig måket, men Pernille kjemper seg gjennom snøhaugene. Ponniene skal alltid ha det daglige stellet, og ikke minst må de trenes. Et par dager i uka står Pernille opp halv seks, rir en ponni eller to før skolen, dusjer og steller seg, før det bærer av sted. Så er det hjem å gjøre lekser, før det ofte er håndballtrening og mer stallarbeid. Det står stor respekt av at ei jente på 12 år gjør det. Hun har en brennende interesse, og selv om vi voksne er med og hjelper til, kreves det en stor egeninnsats. Hun har skjønt at ingenting kommer gratis om hun vil bli best, sier Lene Merethe.

Knallheldige
Den unge rytteren ser opp til treneren sin i Arendal- og Grimstad rideklubb, Peter Flam. Målet for neste år er å kvalifisere seg for Nordisk mesterskap, men for å klare det, er hun klar på at hun må trene mye, samtidig som alt klaffer. Både rytter og ponni må ha en god dag, men hun er sikker på at alt ligger til rette for at hun skal klare det, ikke minst takket være rideklubben, hvor hun trives svært godt. Også Lene Merethe roser klubben.
– Vi er knallheldige som er med i Arendal- og Grimstad rideklubb. Alle er så flinke og hjelpsomme. Det er virkelig en klubb som gjør sitt beste for å ta vare på sine medlemmer, enten du driver med sprangridning eller dressurridning. Åse Mortensen, leder av klubbens sportskomité, er faktisk nominert til årets ildsjel, og hun har gjort en strålende jobb i en årrekke. Det er viktig for at unge talenter som Pernille skal lykkes, avslutter den stolte mammaen.

Sorry. No data so far.