Annonse:
POPULÆRT: Mange Barn Synes Judo Er Gøy. Foto: Sørfjell
POPULÆRT: Mange barn synes judo er gøy. Foto: Sørfjell

Nyvalgt president i judoforbundet med mange jern i ilden

Jørgen Hillestad er nyvalgt president i Norges judoforbund, lærer på Stuenes skole og primus motor for Sørfjells judosatsning. 11. oktober reiser han til India i forbindelse med bistandsprosjektet Judo for fred.

For fem år siden flyttet han til Arendal fra Namsos. Der gikk det mye i judo, noe det fortsatt gjør. Arendals Tidende treffer Jørgen Hillestad i en ledig stund på Stuenes skole. Det er fredag før høstferien, og han står på farten, men først tar han seg tid til en prat.
– Da jeg bodde i Namsos satt jeg i forbundsstyret i judoforbundet og drev en ganske stor klubb. Det var litt tilfeldig at det ble judo her i Sørfjell. Jeg jobber sammen med Merete Stokke, som var leder av idrettslaget, og vi pratet om muligheten for å kunne tilby barn og unge i nærområdet et alternativ til de som kanskje ikke ville spille fotball og håndball. Det er ikke alle som har lyst til å drive med en lagidrett, og det viste seg raskt at judo ble et populært tilbud, forteller han.

AKTIV: Jørgen Hillestad brenner for judo, og Sørfjell idrettslag er den eneste klubben i Arendal som har et judotilbud.

Et populært judotilbud
I verdenssammenheng er judo en stor idrett. Norges judoforbund har cirka 5.000 medlemmer, men på Sørlandet er det ikke mange aktive utøvere. Foruten Sørfjell, er det to judoklubber i Kristiansand, men Hillestad beretter om et populært tilbud.
– Ideen var å ha et lavterskeltilbud for barn, og sammen med Eivind Skjollby, en tidligere judotrener fra Oslo, har vi fått sving på judosatsningen i Sørfjell. Vi har to treninger i uka i flerbrukshallen på Stuenes. Det er barn fra seks år til tolv år, både jenter og gutter. Vi har et parti for viderekomne og et nybegynnerparti. Vi har vært om lag 30 stykker på treningene, men opplever nå en liten boom, og forrige onsdag var det 50 stykker innom de to treningene vi hadde. Det er vanskelig å si hvor mange som fortsetter etter at nybegynnerkurset er ferdig, men her er alle hjertelig velkomne om man er nysgjerrig på idretten. Judo er japansk fribryting, som ikke handler om slag og spark, men kast og holdegrep, forklarer han.

Sørfjell har også startet en judokarusell, og her skal utøverne få prøve seg i konkurransesammenheng mot utøvere fra de nærmeste klubbene i Kragerø og Kristiansand.

Judo for fred
Som nyvalgt president i Norges Judoforbund har Hillestad blitt invitert med til India den 11. oktober av Judo for fred, en bistandskomite innenfor judoforbundet, som så dagens lys i 2005. Komiteen drives av støtte fra Norad og privatpersoner. Hillestad forteller om prosjektet.
– Det var Stig Traavik, norsk diplomat ved ambassaden i Kabul og tidligere judoutøver, som startet dette foregangsprosjektet for 13 år siden. Han var med å starte det afghanske judolandslaget, og fikk også norske judotrenere til å reise til Afghanistan for å hjelpe å trene afghanske barn. Landet var sønderbombet etter mange år med krig, og flere så etter hvert behovet for å hjelpe. Judo for fred ble til fordi en gjeng judoutøvere med et stort hjerte hadde lyst til å hjelpe andre, sier han.

Judo for fred ønsker å gjøre judo tilgjengelig for alle barn i Zambia og Afghanistan. Etter år med krig, er lek og idrett fjernet fra mange av disse barnas oppvekst. I dag trener over 1.200 barn i Afghanistan og Zambia gjennom dette programmet. Judo for fred ønsker å gi idretten tilbake til barna. Årlig sender judoforbundet ned drakter og matter til Afghanistan og Zambia.
– I Kabul bygde de en dojo av gamle containere som de sveiset sammen. Dojo er japansk og betyr treningshall. Her kan alle barn komme og trene judo. Mange er gatebarn som ikke har noe sted å gå, eller barn ved statlige barnehjem. Her får de mat, trening og trygghet. Judo er en kampsport, men visjonen er: Judo for fred – slåss for frihet. Innenfor judo har ordet «slåss» mistet sin negative betydning. Barna som kommer til oss skal ha det gøy, samtidig som de lærer judo og det å respektere hverandre, sier han.

Gleder seg
Den nyvalgte presidenten er ikke selv med i Judo for fred, men han kjenner godt til organisasjonen. Hans gamle judoklubb i Namsos støttet organisasjonen, og i 2007 fikk de besøk av afghanske utøvere som skulle utdannes til trenere så de kunne ta med seg kunnskapen tilbake til hjemlandet og lære judo videre til barn og unge. På grunn av sikkerhetssituasjonen i landet, kan ikke Hillestad og de andre i judoforbundet reise til Kabul for å møte de afghanske samarbeidspartnerne. Derfor går ferden til India, og Hillestad gleder seg.
– Det blir en spennende tur. Jeg er veldig interessant i å lære mer om Judo for fred. Jeg vet at situasjonen i Afghanistan er vanskelig, og derfor er arbeidet som gjøres der desto viktigere. Judo og judotreningene er et viktig avbrekk fra krig, og et sted for vennskap og treningsglede, sier han.

Hillestad var selv aktiv utøver frem til junioralder, men måtte legge opp på grunn av skader.
– Det ble mange skader etter hvert. Skulder og nakkeskader, samt et kragebensbrudd. Jeg var en talentfull judoutøver, men nådde aldri til topps. Kjærligheten til sporten var likevel så stor, at jeg likevel ville være med å bidra. Jeg har vært trener i mange år, og vil nok alltid være involvert i sporten på en eller annen måte, avslutter han.

Sorry. No data so far.