Annonse:
FRUSTRERTE: F.v. Leder For Myra Fotball Ole Kristian Jensen, Tore Digernes, Leder For Myraløftet Og Leder Av Myra Ungdoms- Og Idrettslag Hege Lægreid Mener Kommunens økonomi Og Prioriteringer Stikker Kjepper I Hjula For Små Idrettslag. Foto: Grete Helgebø
FRUSTRERTE: F.v. leder for Myra fotball Ole Kristian Jensen, Tore Digernes, leder for Myraløftet og leder av Myra ungdoms- og idrettslag Hege Lægreid mener kommunens økonomi og prioriteringer stikker kjepper i hjula for små idrettslag. Foto: Grete Helgebø

Mener små idrettsanlegg prioriteres til grunne

700.000 kroner fra kommunen er for svak kommunal støtte for de som prøver å realisere idrettsanlegg, mener Myra ungdoms- og idrettslag.

Fotballgutter og fotballjenter er langt fra mangelvare på Myra. Spilletid er det imidlertid for lite av. Nå roper ledere fra idrettslaget ut, de føler seg nedprioritert i kommunens tildeling av midler.

Sendt hjem
Godt kledd i varme vanntette jakker står tre idrettsledere på den snødekte grusbanen bak Myra skole og prater mens tung våt snø laver ned rundt dem. Plassen de står på håper de snart kan bli en gressbane hvor spirende fotballspillere kan få testet kreftene sine i all slags vær.

Tore Digernes er leder for Myraløftet, initiativet som jobber for kunstgressbane der en grusbane og en falleferdig ballbinge ligger i dag. Ole Kristian Jensen er leder for Myra fotball og Hege Lægreid er leder av Myra ungdoms- og idrettslag. De tre jobber hardt for at de nesten 150 barna på Myra som vil spille fotball skal få den spilletida på en kunstgressbane som de trenger. De er imidlertid bekymret for utviklinga til fotballen på Myra.
– Myra fotball har vokst enormt. Vi har lag i alle alderskull for gutter og jenter, men vi har mindre og mindre banetid på Sør Amfi for hvert år. Da må vi gjøre noe, for hvis ikke mister vi spillerne, sier Digernes.

Siden 2015 har de jobbet for å få anlagt en kunstgressbane på baksiden av skolen, der en grusbane ligger i dag. De føler seg imidlertid forbigått i Arendal kommunes tildeling av midler, og den lille tilmålte tida de får på Sør Amfi er langt fra nok til å trene opp fremtidas fotballtalent.  Når det arrangeres kamper har enkelte ganger hele treninga måttet avlyses, fordi kamp har forrang for trening.
– Det er ikke moro å sende 25-30 unger som har møtt opp for å trene hjem fordi det ikke er plass til dem på banen, sier Digernes om Myra ungdoms- og idrettslag (Muil) sin tilmålte tid på kunstgressbanene på Sør Amfi.

Avhengig
– Alle bruker de banene på Sør Amfi, og vi har ikke noen forrang bare fordi vi ligger nærme. Folk utenfra lurer på hvorfor vi skal ha kunstgressbane som har idrettsanlegget så nærme, men vi må be om banetid på lik linje som alle andre. Og kapasiteten er sprengt. Arendal fotball er her oppe og tar all den beste treningstida, sier Digernes.
– Nå som det er snø har vi en halv bane to og en halv time i uka.  Vi har den lille gymsalen på Grendehuset, men den huser ikke så mange og vi prioriterer ikke fotball der heller. Vi er helt avhengige av å få til dette, sier Lægreid.
Trener Jensen forteller at de er nødt til å slå treningstider for flere aldersgrupper sammen, og at de ikke får så mye ut av treningene som de ønsker når gruppene blir altfor store.
– Det krever mye av oss trenere å holde ungene i aktivitet så de ikke skal bli kalde, det er ikke bare bare å trene 70 barn om gangen, sier han og understreker at de ikke akkurat får fokusert på hvert enkelt barn.

  1. februar 2015 begynte en gjeng fra Myra ungdoms- og idrettslag å jobbe å få anlagt en kunstgressbane, den gang håpte de å ha en spilleplass klar for de fotballglade barna allerede samme høst. Nå er håpet at banen skal stå klar innen høsten i år.

Skuffet over hjelp
Totalt vil det koste omtrent seks millioner kroner å realisere gressbanen. I spillemidler, altså overskuddet fra Norsk tipping som deles ut til almennyttige formål, har klubben fått i overkant av en million kroner i 2016 og en million kroner i 2017. Myra Ungdoms- og idrettslag har søkt om 1,3 millioner kroner fra Arendal kommune, men er skuffet over responsen.  700.000 kroner er satt av i kommunens budsjett for 2018.
– Vi må låne frem til vi får de siste 700.000, det må bare kommunen stille med, sier de tre.
De peker på at idrettsklubber som tidligere har anlagt kunstgressanlegg i Arendal har fått over en million kroner, og mener det er urettferdig at de får mindre fordi kommunen har en dårlig økonomi som må rettes opp.
– Myra vokser og vokser, men vi trenger fasiliteter. Barna drar tidlig på skolen om morgenen for å spille fotball på grusbanen eller i ballbingen og dette er virkelig noe de vil ha. Det viser hvor viktig kunstgressbanen er, sier Jensen.

For dårlig økonomi
Ordfører Robert Nordli sier til Arendals Tidende at økonomien i kommunen er så krevende at idrettslaget ikke kan forvente å få ytterligere midler på neste års budsjett.

KAN IKKE GI MER: Ordfører Robert Cornels Nordli fra Arbeiderpartiet sier økonomi hindrer Arendal kommune fra å bidra sånn de skulle ønske de kunne. Arkivfoto

– Jeg har hatt et møte med dem og svart på interpellasjon som kom i bystyret. Jeg vil rose den innsatsen de gjør og jeg er imponert over arbeidet som legges ned, men vi har rett og slett ikke rom økonomisk for å finansiere mer. Økonomien ble heller ikke bedre av statsbudsjettet som kom nå, sier arbeiderpartiordføreren.
Han meddeler at det allerede nå er sånn at kommunen har en utfordring på 40-50 millioner kroner som må dekkes inn i løpet av 2018 og dermed lite rom for ekstrautgifter.

I mars 2016 satte Geir Fredrik Sissener fra Høyre spørsmålet om finansiering av kunstgressbanen på dagsorden gjennom en interpellasjon, eller et spørsmål til ordføreren. Også den gang var svaret at økonomi var utfordringen. MUIL er heller ikke alene om å få mindre finansiering til kunstgressbane enn tidligere. I budsjettet for 2017 fikk ØIF fotball kun 700.000 kroner til å realisere kunstgressbane på Nedenes.

Starter kronerulling
Idrettslaget føler at kommunen har blitt en flaskehals i å få på plass idrettsanlegget i en av kommunens raskest voksende områder.
– Alt var på plass i fjor, men ikke de kommunale midlene. Alt av godkjenning og leie av tomt var på plass. Så banen skulle vært oppe i fjor, men vi måtte vente når vi ikke fikk støtte fra kommunen. Det som gjenstår nå er «go» i generalforsamlinga til Myra idretts- og ungdomslag. Alle der er positive så det regner vi ikke med skal bli noe problem, sier Digernes.

I tillegg til spillemidler og kommunale midler har idrettslaget satt i gang en privat kronerulling på nett hvor de forsøker å samle inn penger fra lokalmiljøet.