Annonse:
KLUBBKVELD: Åtte Av Klubbens Medlemmer Var Samlet For å Konkurrere Denne Kvelden. F.v: John Sandåker, Kristian Hansen, Vidar Tønnesen, Rune Frustøl, Bjørn Arne Kristiansen, Øyvind Jørgensen, Eivind Karlsen Og Jørgen Hillestad.
KLUBBKVELD: Åtte av klubbens medlemmer var samlet for å konkurrere denne kvelden. F.v: John Sandåker, Kristian Hansen, Vidar Tønnesen, Rune Frustøl, Bjørn Arne Kristiansen, Øyvind Jørgensen, Eivind Karlsen og Jørgen Hillestad.

Dart for alle

I Vestregate 19, i Arendal sentrum, holder Arendal Darts Club til. Nå inviterer de nye medlemmer velkommen til spillkvelder i nye og større lokaler. 

Det er klubbkveld, og pilene flyr gjennom luften. Tidelen av et sekund senere smeller de inn i dartskiven.  

Formann i klubben, Øyvind Jørgensen, og Bjørn Arne Kristiansen, som var med på å redde klubben når den lå nede med brukket rygg for noen år siden, møter avisens utsendte i klubbens lokaler. Åtte medlemmer er til stede for å spille dart.
– Nå er vi 20 aktive medlemmer, men interessen er i ferd med å ta seg opp igjen, sier Kristiansen, som håper at nye og større lokaler kan hjelpe på den fremtidige rekrutteringen.

I KASTET: Bjørn Arne Kristiansen er fokusert.

Rektrutering
Klubben har lang historie fra den ble startet 10. februar 1981, og har holdt det gående siden den gang. De har imidlertid vært nødt til å bytte lokasjon flere ganger, noe som har gjort sitt til at antall medlemmer har variert i årenes løp, men en gang var Arendal Darts Club en av Norges ledende. På 80- og 90-tallet vant klubben flere Norges-serietitler, var godt representert på landslaget og et år hadde klubben fem lag i kvartfinalen i NM. Men tidene forandret seg. Kristiansen forteller at i 2010 sto klubben i fare for å legge ned.
– Det var fortsatt de samme som holdt på som på 80-tallet, og de begynte rett og slett å gå lei. Sykdom, skader og alderdom satte sine spor. Rekrutteringen var ikke som vi håpet, noe som nok  skyldtes at vi i mange år ikke hadde ideelle lokaler. Da vi holdt til på Tollbua var det et veldig aktivt miljø og mange som spilte, men da vi mistet disse lokalene og flyttet inn i andre etasje hos Skjævestad, klarte vi ikke å håndtere nye medlemmer godt nok. Lokalene var trange, og ikke beregnet på dart. Etter hvert fikk vi leie lokalene i Vestregate. Trond Gundersen, som driver Sykkelsport, har gitt oss tillatelse til å utvide. Vi har god plass nå, og med enda større plass, håper vi på en ny storhetstid for klubben. For øvrig har klubben hele tiden hatt en kjempegrei gudfar i Einar Johnsen som hvert år låner  ut lokaler til Elitecupen som klubben arrangerer. Det er aldri nei i hans munn, og vi har mye å takke ham for. Han fikser alltid et lokale til oss, sier Kristiansen. 

Norgestoppen, på en god dag
Dart er en stor sport, med pengepremier i millionklassen. De fleste av oss har sikkert kastet piler i løpet av livet, og selv om dart er noe mer avansert enn det, er det en sport for alle. Det vanligste spillet er 501. I dette spillet starter hver spiller med 501 poeng. Det kastes tre piler per omgang, og summen av treffpoeng per omgang trekkes så fra. Målet er å komme ned i akkurat 0 poeng, og den siste tellende pilen må være en dobbel, som vil si at den må stå i skivens ytterste sektor. Arendal Darts Club har hatt mange gode spillere i klubben, og vi har også noen som er «up and coming», forteller Kristiansen, og fortsetter:
– Knud Nilsen var den første nordmannen som kvalifiserte seg for verdensmesterskapet i dart. Robert Wagner er en annen fremragende spiller som har vært med helt i verdenstoppen. Han trente opptil fire timer hver dag, og kanskje så mye som ti timer før store mesterskap. Det skal mye trening til for å bli god. Viktige egenskaper som kjennetegner en god dartspiller er utholdenhet, konsentrasjon og evnen til å legge bort alt som heter nerver. Det lønner seg å spille mange kamper, for erfaring er viktig. Nå har vi nok ingen i klubben som er helt i norgestoppen, men hadde vi stilt vårt beste lag kunne vi nok hevdet oss på en god dag, sier han.

Spiller online
Elektronisk dart er i vinden, og hver onsdag samles medlemmer fra klubben på No.1 Sportsbar. Her konkurrerer de online mot andre lag fra Agder-fylkene og Rogaland, i den såkalte Bullshooter Norway onlineligaen. E-dart har blitt ekstremt populært, ikke minst siden man kan konkurrere mot andre lag i landet, uten å måtte bruke tid og penger på reise.
– Det er veldig praktisk. Pilene har plastspisser, og vi kaster mot en elektronisk skive som registrerer treff og utfører poengberegningen automatisk. Disse automatene står som oftest på puber, og det er både sosialt og hyggelig. Det er ikke rart at det har blitt veldig populært, forklarer Jørgensen.

Alle er velkomne
I klubben spiller medlemmene tirsdag og torsdag, i tillegg jobbes det med å få på plass en fredagsdart i måneden. Klubben har en egen side på Facebook, som hele tiden oppdateres.
– Her i klubben er alle velkomne, og vi kan love at de vil bli tatt godt imot. Alle kan lære å spille dart, og vi er behjelpelige med opplæring. I tillegg låner vi ut lokalet til bedrifter og arrangementer, om noen ønsker å spille. Dart er gøy, og et spill for alle. Det er noen som er engstelige for utregningen, siden det er poeng og fratrekk med i bildet, men vi har datamaskiner til hjelp. I turneringer er det egne dommere. Vi som har spilt en stund, trenger ikke å telle. Vi har sett alle tallene og har egne telleteknikker. Det er ikke alltid like enkelt for alle å trekke fra 79, men trekk isteden fra 100 og legg til 21, det er mye lettere, sier Jørgensen.

Eivind Karlsen er et av de nye tilskuddene i klubben. Han har vært medlem i et par år nå, og kan fortelle om en klubb som tok ham imot med åpne armer.
– Ja, her trives jeg godt. Det er vanskelig å slutte med dart når du først har begynt. Jeg følte at jeg mestret det ganske fort, og fikk en bratt stigningskurve i starten. Det gikk ikke lang tid før jeg kjøpte en skive og hang den opp på låven hjemme på Løddesøl, men jeg kommer jevnlig hit til klubben for å spille, i tillegg har jeg vært med og spilt online. Jeg anbefaler for øvrig alle å se dart på TV. Det var slik jeg begynte. Jeg fikk en favorittspiller, og fulgte med på ham. Det fristet å begynne selv, og siden har jeg vært hektet, avslutter han.

Sorry. No data so far.