fbpx
Annonse:
BAK ØRENE: Et Utslett Bak ørene Er Ofte Første Tegn På Meslinger. Illustrasjon: Colorbox
BAK ØRENE: Et utslett bak ørene er ofte første tegn på meslinger. Illustrasjon: Colorbox

Meslingutbrudd i Arendal

En pasient i Arendal har hatt meslinger og kan ha smittet andre mellom 9. og 15. mai.

– Jeg fikk i går ettermiddag bekreftet fra Folkehelseinstituttet at en pasient i Arendal nylig har hatt meslinger. Pasienten, som var vaksinert som barn i utlandet, ble smittet på reise i Europa før sykdommen brøt ut i Arendal, skriver kommuneoverlege Preben Aavitsland i en e-post til Arendals tidende.

Kommuneoverlege i Arendal, Preben Aavitsland. Arkivfoto

Han forteller at man regner med omtrent fem prosent av befolkningen mangler immunitet mot meslinger i Arendal og at det kan være pasienten har støtt på noen av disse. Det tar fra ti dager til to uker fra smitte til sykdom, og eventuelle nye tilfeller vil dukke opp denne eller neste uke.
– Fastlegene og legevakta er bedt om å være årvåkne, sier Aavitsland, og fortsetter:
– Meslinger starter med feber, hoste, snue og lysskyhet og er da vanskelig å skille fra mange andre sykdommer. Men så etter noen dager faller feberen, og et utslett kommer bak ørene og sprer raskt til hele kroppen. Etter noen dager forsvinner utslettet. Alvorlige sykdomsforløp er sjeldne. Personer som tror de kan ha fått meslinger, kan ringe sin fastlege på dagtid eller legevakta (116 117) om kvelden og i helgene.

De aller fleste født før 1960 har hatt meslinger og er immune resten av livet, noen få personer født på 1960- og tidlig på 1970-tallet kan ha unngått sykdom og vaksinasjon og dermed ikke være immune. Barn blir vaksinert mot meslinger ved 15 måneders alder.