fbpx
skip to Main Content

Vestpåbud

POLITIKK:

Nylig tilbragte jeg en hel dag ytterst på vår brygge på Rævesand for å male et gammelt rustent smijernsgjerde.

På en fin smeigedag kjører flere hundre båter rett forbi, og jeg bestemte meg derfor for å undersøke og telle hvor mange som faktisk overholder det nylig innførte vestpåbudet. Som ventet var det mange som lot være å ta vesten på, men at det skulle gjelde nesten halvparten var overraskende.

Det innførte påbudet er et nederlag for troen på enkeltindividets evne til å til å bruke sunn fornuft, og er sågar et uforholdsmessig stort inngripen i folks privatliv. De aller fleste evner å bruke hodet og utviser godt sjømannskap. Hva slags fare for seg selv og sine omgivelser utgjør en båt som gjør fem knop? Krasjer man, sier det dunk, ikke noe mer.

Jeg har dessverre ingen tro på at påbudet vil ramme andre enn dem som allerede oppfører seg bra på sjøen. Påbudet ødelegger for alle oss som kjører sakte i «kosefart». Ja, jeg synes faktisk det er ganske kjipt å ha på seg vest, og jeg synes ikke det er riktig at et lite fåtall av uvettige førere skal ødelegge for alle oss andre som kan oppføre oss. Folk må ta ansvar for egne handlinger. Kjører man raskt i en åpen båt burde man ha vett nok i hodet til å bruke vest, kjører man sakte i godt vær skal man kunne kjøre uten med god samvittighet. Arbeiderpartiet, MDG, Venstre, KrF og Senterpartiet vil det imidlertid annerledes, og gjør tusenvis av vanlige sørlendinger til lovbrytere.

Noe av engasjementet i denne saken skyldes nettopp at båtfolket føler seg overkjørt og umyndiggjort. De aller fleste tar sikkerheten på største alvor. Mye av båtlivet dreier seg jo nettopp om risikovurderinger, enten det gjelder været, ankringsforholdene, bølger og strøm, valg av kurs og alle andre beslutninger en skipper må ta fortløpende. Da trenger man ikke en politimann som vifter med bot når man tar av seg vesten en solskinnsdag i sjekta på en stille fjord, særlig ikke når «fartstullinger» uten vest og med loven i ryggen raser forbi i større båter.

Vestpåbudet er kanskje en liten og triviell sak for lovgiverne inne på Stortinget. Det sier imidlertid ganske mye om hva slags samfunnssyn politikerne har.

Arbeiderpartiet og de andre sosialistiske partiene tror at man kan løse ethvert samfunnsproblem med nye reguleringer og lover. De tror at politikere vet best selv. Det gjør ikke Høyre og Fremskrittspartiet. Tenk på det når du stemmer den 14. september.

Haagen Poppe Unge Høyre Aust-Agder

Back To Top