fbpx
Annonse:
PARKERINGSGEBYR:Politikerne I Arendal Ga Først Gratis Parkering Med Den Ene Hånden. Nå Ligger Det An Til å Ta Tilbake Med Begge Hender.
PARKERINGSGEBYR:Politikerne i Arendal ga først gratis parkering med den ene hånden. Nå ligger det an til å ta tilbake med begge hender.

Vennligst trekk parkeringsbillett

Det var så god stemning i Arendal i budsjettdagene før jul i fjor. Da flertallspartiene i bystyret ga en flott nyttårsgave til innbyggerne og brukerne av byen.

En gave til de som velger en tur i bykjernen, selv om de er så uheldige at de har bil, og ikke orker å vente i timevis på bussen der ute på Øyna eller på Rykene. Gratis gateparkering i én time på utvalgte plasser i sentrum på dagtid og to timers gratis parkering i parkeringshuset ved Torvet fra ettermiddagen. Jubel og lykke, skulle en tro.

Prisen for å lokke bilistene til å legge handleturen til sentrum i stedet for å svinge opp og parkere på «gratishaugene» Stoa og Harebakken skulle være 750 000 kroner i året i tapte parkeringsinntekter. Det så ikke ut til å bekymre politikerne, som forståelig nok svært gjerne vil blåse liv i sentrumsnæringen og legge til rette for å skape nytt liv i tomme butikklokaler. De tapte parkeringskronene skulle veksles inn i liv og røre i stedet.

Ble iverksatt

Tydeligvis er det noe i det at det ikke er gull alt som glitrer. Den sure svie kom krypende mot ordfører Einar Halvorsen og kompaniet på rådhuset. Kanskje er det mer berettiget å si at den traff dem midt i blinken. En pensjonsbombe gikk av. I stedet for et budsjett i balanse, gikk forvalterne av vår felles sekk med penger på en uforutsett budsjettsmell på 56 millioner kroner i minus. Skylden ble fordelt på sviktende skatteinngang og uforut sette kostnader forbundet med pensjonspremier. Et budsjett opererer sjeldent med x-faktor, her er det ikke plass til noen ukjente, for da kan en ikke sette to streker under svaret.

Det tok ikke mange dagene inn i det nye året før parkeringsavdelingen i Arendal kommune pliktskyldigst innførte gratisparkering. I alle fall i Torvet parkeringshus. Lapper om gratistilbudet ble hengt opp på betalingsautomatene. Systemer ble omprogrammert for å følge opp budsjettvedtaket. Det kostet vel både noen kroner og kalorier i arbeidstid og arbeidskraft å utføre disse endringene.

Raka fant

Det forhåpentlig vekstbringende gratistilbudet fikk ikke vare lenge. Ordføreren må ha trodd at det ikke i det hele tatt hadde blitt satt i verk da han foreslo å tilbakekalle gaven til folket. I et lukket møte med gruppelederne på ordførerens kontor foreslo han å utsette den gilde parkeringsordningen.

«Kan utsettes», kommenteres det i notatet politikerne i dypeste alvor fikk overrakt på det mannstunge kontoret som etter hvert ble preget av lite luft. Oksygenmangelen kan ikke ha vært prekær, for da gruppelederne kom ut var det lite som tydet på at de kokte i toppen. Enigheten om at det måtte gjøres åretak for å ro vekk fra Robek-spøkelset var gjennomgående. Det var ingen tvil om at populære, velgervennlige tiltak som gratis parkeringstid var nødvendig å kalle tilbake for å unngå at Arendal skulle bli raka fant.

Strammer skruen

Til bystyremøtet neste uke får politikerne nok en parkeringssak å bryne seg på. Denne gang med motsatt fortegn. I stedet for å tilby gratis parkering, vil parkeringsavdelingen stramme inn ytterligere, slik du kan lese om i artikkelen på side 9 i denne utgaven av Arendals Tidende.

Trafikkbetjentene har spanet på bilistene som parkerer i Strømsbuveien, og har sett seg leie på at bileierne prøver å spare noen slanter ved å flytte bilen etter at de har stått gratis på samme plass i to timer. Ved å innføre timespris på gate parkering mener parkeringssjefen i kommunen at det vil være kjærkomment for de som er på jobb å slippe avbrudd i arbeidsdagen for å gå ut og flytte bilen til neste parkeringslomme.

Den slags parkeringsstreker er uglesett rundt lunsjbordet i parkeringsavdelingen. I tillegg håper parkeringsavdelingen på at bilistene like gjerne vil parkere i parkeringshusene i sentrum, og dermed føre til enda mer klingende mynt i kommunekassen.

I formannskapsmøtet 4. juni ble det kjent at P-Hus Vest går så det suser. Så godt at det kan være aktuelt for selskapet å dele utbyttet mellom eierne. Ifølge finansopplysningstjenesten proff. no hadde selskapet et resultat før skatt på rett i underkant av 3,8 millioner kroner i fjor. tillegg har selskapet økt timeprisen til 16 kroner fra 1. juni i år. Det fikk Atle Svendal fra Arbeiderpartiet til å stille spørsmål om det er mulig for Arendal kommune, som eier i overkant av 20 prosent av aksjene i parkeringshuset, i stedet å bruke eierandelen til å få en times gratis parkering. Argumentet: stimulere til sentrumshandel.

Vinglete

En kan godt forstå at kommunen må hente inn penger for å dekke inn underskudd på budsjettet. Samtidig er det vanskelig å forstå hvilken vei bystyret i Arendal svinger til enhver tid. For det skjer ofte uten blinklys.

Om bystyret går inn for å stramme inn parkeringsordningen i Strømbuveien vingler det tilbake fra først å ville legge til rette for bilister og å stimulere til sentrumshandel gjennom gratistiltak. Det er ikke lurt å holde mer enn det man kan holde. X-faktoren bør avdekkes så tidlig som mulig. Gjerne i god tid før valgkampen setter i gang rett over sommeren.

I mellomtiden får vi andre vurdere om vi skal ta en tur til byen for å spise en is med sykkel eller gjøre som disiplene som fartet rundt på apostlenes hester. Da slipper vi i alle fall å møte på de parkomane.

KOMMENTAR

Esben Holm Eskelund