fbpx
skip to Main Content

Strømpriser

Så dumpet strømregningen igjen ned i postkassa. Jeg har hatt mere koselig lesestoff en den. Den slo enda en gang til med høye strømpriser. Så begynner jeg å lure. Hvorfor er strømprisene så høye? Vi har da nok strøm. Jo, først var det på grunn av lite vann i magasinene. Men da det ble nok vann, så var det kraftbørsen og høye strømpriser i Europa som fikk skylda. Det er merkelig at hver gang prisene stiger, så forblir de høye. Jeg synes kraftverkene er umoralske. De drives som de skulle være direktørenes private bedrift. Kraftverkene tilhører landes innbyggere. De burde produsere så billig strøm som mulig og bare avsette nok overskudd til god drift og fremtidig vedlikehold og fornyelse. Hvem er det som må betale for de gedigne overskuddene. Jo, det er familier med barn og unge som bruker mye varmt vann og eldre, minstepensjonister og uføre, som kanskje lyttet til ekspertene og varmer opp huset med strøm. Og hva opplevde jeg. Jo, fordi jeg handlet i en dagligvarekjede, så ble jeg tilbudt rabatt i det lokale kraftselskapet. Jeg har handlet strøm siden det hette Arendal kraftverk, men har jeg noen gang blitt tilbudt rabatt? Nei. Å være trofast kunde teller ikke.

Men, kraftverkene har ikke all skyld alene. Her må politikerne ta en stor del av skylda. De ga kraftselskapene lov til å dele opp kraftverkene i flere selskaper. Noen eier strømmen, noen eier ledningene, noen har ansvaret for vedlikeholdet, osv.. Da skulle alt bli så mye bedre. Ja, det ble flere direktører å fø på, og de skal leve godt. Dessuten er politikerne griske. De skal ha ut mest mulig profitt, samtidig som de stadig vekk finner på nye avgifter.

Den tredje parten i dette spillet er de såkalte miljøvernerne, som skal redde Europa og verden. De skal eksportere så mye kraft som mulig, som vi skal betale for. Koste hva det koste vil. Å tro at utslippene går ned av den grunn, er som å tro på julenissen. Europa bruker lite strøm til oppvarming og matlaging. De bruker gass. Strøm går stort sett til belysning. Har de lagt ned noen kull- eller gasskraftverk? Ikke som jeg vet.

Nei, produser så billig kraft som mulig, til landets innbyggere og industrien og kutt ut EØS direktivet.

 

 

Back To Top