fbpx
skip to Main Content

Støtt kampen mot landminer og klasebomber

De ville bare leke, som barn flest. Sitai og Phota var to nysgjerrige guttunger. En gang lekte de ved en elv i Kambodsja og fant noe som lignet på en ball. Foreldrene hadde advart dem, men ivrige som de var, glemte de advarslene. «Det er vel bare slik barn er», sa Sitais far med tårer i øynene. Sitai døde med det samme. Phota døde under trærne i familiens hage. «Ballen» de hadde funnet var en klasebombe. Våpenfabrikantene og de militære som hadde sluppet den der, hadde oppnådd sin ondskapsfulle hensikt. Mange klasebomber er konstruert slik at de ikke eksploderer når de treffer bakken. De blir liggende – og de er beregnet nettopp på å skade eller drepe ved berøring. Dessuten ligger millioner av landminer ueksploderte overalt der folk ferdes i områder der det har vært krig.
I 2013 ble 3308 mennesker ofre for landminer. Nesten halvparten var barn. Slik oppnår de krigførende å skape maksimal utrygghet og frykt. Hvert år drepes eller lemlestes tusenvis av mennesker over hele verden, særlig i land i Midtøsten, Afghanistan, Angola og Sør-Sudan, Vietnam, Laos og Kambodsja.
Bønder som jobber ute på markene, barn som leker eller sparker fotball løper daglig en stor risiko for å bli drept eller miste beina.
Heldigvis finnes det organisasjoner som har tatt tak i dette problemet. Norsk Folkehjelp har prosjekter for rydding av landminer og fjerning av klasebomber i over 20 land. De har ca. 1600 ansatte med minehunder som gjennomsøker og rydder store områder for klasebomber og landminer. Siden 1992 har Norsk Folkehjelp frigjort 800 millioner kvadratmeter land, som nå er trygge for ferdsel og for landbruk. Det siste er viktig for å gjøre det mulig å drive landbruk i land der mange har for lite mat.
Norsk Folkehjelp gjør hverdagen tryggere i landdistriktene – og sparer liv. Men arbeidet koster penger.
Jeg mener det burde være særlig viktig for bøndenes organisasjoner å hjelpe til økonomisk,
slik at større landbruksarealer kan bli trygge for dyrking.
Likedan kunne det være en oppgave for idrettslag, for eksempel fotballklubber, å støtte Norsk Folkehjelps arbeid, slik at gutter i krigsherjede områder kan spille fotball uten å risikere livet.
Norsk Folkehjelps konto er: 7325 05 06020.

Per A. Haakstad
Arendal

Back To Top