fbpx
skip to Main Content
Linda ChristensenKulturredaktør

Snipp snapp snute…

Fellesferien er over, og arendalittene får gradvis tilbake byen og de faste plassene på stamkafeen igjen. I fire uker har byen sydet av liv og røre, festivaler og båtliv. Fremmede ansikter har dominert bybildet, og handelsstanden har kunnet fryde seg over perfekt by-vær i mangel av alt for mange stranddager.

Arendal som turistattraksjon ble for alvor satt på kartet da Norwegian Grand Prix Class One-båtrace gikk av stabelen for første gang i 1994. Med store verdensdekkende oppslag på TV fikk Arendal vist seg fram fra sin aller beste side. Hvert år ble byen omgjort til en storslagen festplass med ti-tusener av mennesker både i sentrum og i området rundt. Turismen blomstret, hotellene var overbooket, restaurantnæringen kunne nærmest leve hele året av inntektene fra denne uka, og hele handelsstanden jublet over klirrende mynt i kassa. For mange var Arendal et naturlig ferievalg, nettopp på grunn av folkefesten, gode omtaler og idylliske sørlandske omgivelser. Eventyret tok derimot slutt, og sentrum mistet en viktig inntektskilde.

De fleste som er vokst opp i Arendal husker også den årlige båtmessen i sentrum, med båter i alle størrelser, farger og fasonger smykket rundt Pollen. Idrettslaget Trauma arrangerte messen, og gjennom 32 år samlet de folk på dugnad og sørget for både vakthold og logistikk. Lokale aktører sto nærmest i kø for å underholde publikum både på dag, og kvelds-tid, og båtprodusenter fra hele landet reiste hit for å stille sine båter til skue på det som gikk under slagordet «Norges største flytende båtmesse». For to år siden brast også dette eventyret, og Arendal mistet nok et verdifullt og skapende arrangement.

Også Hove-festivalen har satt Arendal på kartet. Igjen kunne Arendal sole seg i glansen av TV-oppslag fra både innog utland med musikalske opplevelser i idylliske omgivelser. Festivalen generte penger i kassa for kommunen på flere plan, og lokale butikker hadde mer enn nok med å sørge for mat og drikke til sultne og slitne ungdommer. Hovefestivalen ble ønsket velkommen av de fleste, men heller ikke dette eventyret endte opp med å leve lykkelige alle sine dager.

Hva kan vi tilby turistene i dag? Jo, fine opplevelser i naturskjønne omgivelser, Internasjonalt market og ny lekeplass på Torvet. Jazzog bluesfestivalen Canal Street lever i beste velgående, og også Arendalsuka har fått et godt renomme og har satt oss på kartet. Dette er viktige trekkplastre for byen vår, som vi ikke har råd til å miste. Turismen er en viktig inntektskilde som vi ikke skal ta som en selvfølge. Vi har ikke lenger de store arrangementene som NGP og Hove-festivalen, og vi må ikke lene oss tilbake og tro at vi kan leve på etterdønningene av disse i all evighet.

Back To Top