fbpx
skip to Main Content

Skru opp lyden!

Tenk deg at du sitter på bussen, uten å egentlig vite hvor du er. Du ser så dårlig at du er praktisk blind. Kanskje går du av på feil holdeplass, blir med til endestasjon eller i verste fall befinner du deg på helt feil buss. Sånn er hverdagen for mange av Blindeforbundets medlemmer.

For at blinde og svaksynte skal kunne ta kollektivtransport er vi avhengig av tilrettelegging og universell utforming både på bussen og holdeplassene. Stort sett fungerer ordningen bra, men det er ikke alle som opplever det slik. Mange sliter med å høre hva som blir sagt når holdeplasser blir annonsert eller når neste buss kommer til stasjonen. Lyden må opp!

Foto: Privat

For oss synshemmede er det en stor utfordring å skulle reise på egenhånd, finne veien til bussholdeplassen, stoppe riktig buss, finne et ledig sete, gi signal for ønsket stoppested og komme seg fra holdeplass til destinasjonen vår. Det er derfor viktig med sanntidsinformasjon, som både er visuell og auditiv. Det vil si at informasjonen både gis skriftlig og via lyd.

Det er ikke urimelig krav vil stiller, og vi er heller ikke de eneste som vil tjene på universell utforming. Mange flere enn medlemmene våre hadde nytt godt av større skrift, gode fargekontraster, klare skilt og ikke minst tydelig annonsering av holdeplasser. Enten du bruker buss eller andre kollektivframkomstmidler.

I vår del av landet er vi heldige som har et bra kollektivtilbud som vi stort sett er fornøyde med. Men kunne vi ønsket oss én ting så er det å få volumet ytterligere opp.

Bildet viser fylkesleder i Norges Blindeforbund Aust-Agder Brit Ingvild Fredriksen og styremedlem i Norges Blindeforbund Aust-Agder Britta Tranholm Hansen.

Hilsen
Norges Blindeforbund Aust-Agder
Fylkesleder Brit Ingvild Fredriksen og styremedlem Britta Tranholm Hansen

Back To Top