fbpx
skip to Main Content

Sentrumsdugnad på budsjett

Engasjementet var stort da publikummere, politikere og næringslivsledere var samlet til debatt om utviklingen av sentrum under Bynatt tidligere i mai. Fra publikumssiden ble det sagt at engasjementet for å bevare arendals sentrum som et levende område virket større nå enn da Bynatt sist ble arrangert for halvannet år siden. Så da er spørsmålet hva vi skal gjøre med engasjementet.

Kanaler, kjøp av statens hus og forvaltning av Lassens hus var blant emnene som ble nevnt, ja sa noen, og nei sa andre. Nei fordi Arendal kommune er i en økonomisk situasjon kun et par kroner unna den fryktede robek-lista. Ja fordi sentrum i dag sjelden trekker store folkemengder utenfor de store arrangementene. Så hvordan kan vi trekke folk til byen på budsjett?

Vi har akkurat unnagjort 17. mai-feiringen i Arendal. En dag hvor hver kvadratmeter av sentrum uansett vær blir gjort om til en fest. Også under Bynatt-arrangementet var optimismen stor, og mange møtte opp til både avduking av det som skal bli Torvets nye lekeplass og til byutviklingsdebatt på kvelden. At et arrangement med fokus på vekst i byen ble avholdt i bygget gründeren bak Smak og behag fra Grimstad har kjøpt opp for å etablere restaurant satte heller ingen demper på optimismen.

Debatten rundt utviklingen av Arendal dreier seg alt for mye om kjøp og bruk av bygninger og parkeringspriser, og alt for lite om den viljen hver enkelt må ha til å handle i og tilbringe tid i sentrum. Ikke fordi sentrum har det største eller bredeste utvalget, men fordi vi ønsker å ta vare på sentrum. Skal sentrum klare å oppnå denne dugnadsånden og støtten, må man være ærlige på hvordan situasjonen er i byen vår, og hva en redningsaksjon må innebære.

Noen sentrumslokaler er fylt opp den siste tiden, men mange står fortsatt tomme. Skal vi klare å beholde den virksomheten vi har i byen må viljen til å prioritere de lokale butikkene være der, og de lokale butikkene og byselskapet må være ærlige rundt hvor nødvendig denne prioriteringen er.

Enhver arendalitt har eierskap til Langbryggen, Gågaten, Tyholmen og Pollen, men ikke alle er i byen ofte nok til å forstå hvor landet ligger og hvilken innsats som kreves. Det er det viktigste for Arendal sentrum i tiden som kommer.

Back To Top