fbpx
skip to Main Content

Poseavgiften anno 2015

POLITIKK:

Kristelig folkeparti og Venstre var ikke fornøyde med sine politiske uttellinger under budsjettforhandlingene, og for at de liksom skulle få noe igjen, så innføres poseavgiften. Det vil kun gagne statskassen, og neppe miljøet.

Fra før kostet posene en krone i matbutikkene. Det har folk flest akseptert under tvil. Nå vil prisen på en plastpose i matbutikken bli kr.2,50. Jeg vil da anta at pol -posene også vil koste kr.2,50, men hva med alle posene vi får fra øvrige butikker og fra apoteker?

Videre, skal poser fra apoteket med et volum på et par liter ha samme avgift som en pose som kan romme en dyne? Dette er et typisk politikerinnspill uten mål og mening utover at det skal gi en ønsket inntekt til staten.

Det folk flest bør gjøre er å kjøpe seg handlenett av tøy, men det er et problem rundt dette. Hva skal vi gjøre med avfallet vårt? Vi kan ikke bare kaste ulikt restavfall i den sorte sekken. Kanskje vi til en hvis grad kan bruke matavfallsposene også til restavfall? Ellers så bør vi saumfare kjeller og loft etter gamle plastposer til bruk for restavfallet. De som mener å ha greie på avfall sier at plastposene fra butikken er midt i blinken når vi skal kvitte oss med restavfall. Disse posene sørger også for en orden i søppelsekken, og de kan sågar gjenvinnes. Derfor burde bruk av plastposer til søppelsanking være et positivt tiltak i miljøkampen, og ikke et problem. Det skumle med enhver avgift eller skatt er at de kan justeres opp årlig. Se bare på bilavgiftene og eiendomsskatten. Plutselig koster plastposen 10 kr pr.stk. Poseavgiften er en avgift de fleste ikke vil ha. Da er det politikernes plikt å ta hensyn til dette, og fjerne den umiddelbart. Miljøavgifter kan være rett vei å gå i noen sammenheng, men denne nye poseavgiften innføres altså bare fordi Krf og V også skal ha et «fotavtrykk» på statsbudsjettet. Partier som tar i bruk slike trumfkort trenger vi ikke. Jeg vil henstille til «posepartiene» å ta et nytt møte med finansministeren for å få fjernet poseavgiften. Det er ikke nødvendig, slik verden er i dag, å skape enda mer politikerforrakt.

Lars Vidar Moen Nedenes

Back To Top