fbpx
skip to Main Content
Foto: Skjermdump Twitter/Colorbox. Montasje: Arendals Tidende

HELJEPRAT: Perfekt 24-7

Jeg liker ikke å fryse. Jeg liker enda dårligere å bli fortalt at jeg skal fryse.

Det begynner med et par tynne ullsokker og fortsetter med et par raggsokker over dem. Deretter følger ullstilongs, en ullsinglet og et varmt skjerf. Dersom klærne jeg slenger over mitt heldekkende ullunderlag har noen ullfibre i seg er det en stor bonus. Etter at den femten centimeter tykke brune dunjakka er slengt på ser jeg mest ut som en dypfryst pinup-is som har forvillet seg fra juli til januar, men hva gjør vel det?

Selv ikke Kim Kardashian ville klart å vise frem formene sine i dette antrekket, og jeg slipper jo å fryse.

Athleisure
Vi er ikke kommet så langt inn i 2016 enda, og naiv som jeg er håper og tror jeg at de neste tolv månedene vil ha mye godt å by på. Likevel er jeg dyster. Tre uker inn i året har jeg nemlig kun lært meg ett nytt ord, og det har verken noe med politikk eller kultur å gjøre. Det er: Athleisure. Altså ”athletic” og ”leisure” satt sammen til ett ord som skal bety komfortable fritidsklær. Ifølge motenettsteder over hele verden er det tre nøkkelplagg som skal til for å være trendy i 2016: Joggesko, treningstights og en trenings-BH. For ordens skyld kan det nevnes at man ikke skal ha noe over treningstightsen, for magen skal være godt nok trent til at den kan vises frem i all sin prakt.

Enorm påvirkning
Dersom du er en kvinne med sterke feministiske syspunkt eller en mann mellom 30 og 70 er det stor sannsynlighet for at du sukker tungt og blar deg videre på dette punktet i teksten. Og naturligvis går det an å heve seg over dette nyordet. Avfeie det som irrelevant og usaklig. Det samme kan man gjøre med Norges største bloggere som skriver om sminke, klær og kjærlighet, men også om utfordringer ved å være en ung mor, etisk handel og dyrevelferd.

Artikkelen fortsetter under bildet

Foto: Skjermdump Twitter/Colorbox. Montasje: Arendals Tidende
Foto: Skjermdump Twitter/Colorbox. Montasje: Arendals Tidende

Hvor klokt det er å avfeie motetrender og bloggere som irrelevante i vårt samfunn er imidlertid et viktig spørsmål. Jeg mener ikke det er klokt. Og årsaken er enkel: Motetrender og bloggere er noe av det som i aller høyest grad former livet til ungdom i Norge i dag. Norges største bloggere har over 90 000 daglige lesere, flere enn landets største lokalaviser. Samtidig viser tall fra Reseptregisteret at bruk av antidepressiva blant jenter mellom 15 og 19 år har økt med seksti prosent siden 2005, og så langt ser vi ingenting som tyder på at økningen skal avta.

TV2s dokumentarserie ”Sykt perfekt” hadde premiere forrige onsdag, og gjorde inntrykk. Den viser hvordan unge kvinner i Norge i dag rett og slett bukker under for presset som tilsier at de skal prestere på skolen, trene seg til den perfekte kropp, være morsom på sosiale medier, ha verdens beste forhold til sine foreldre og være populær blant vennene. Alt på en gang.

Farlig perfekt
Så når det eneste nye ordet jeg har lært meg så langt i 2016 er ”athleisure”. Da mener jeg det er grunn til å bli bekymra. Ikke bare fordi en treningstights varmer omtrent like mye som en isbit i vinterkulda, men fordi unge jenter som vil være trendy og moderne i 2016 skal være så perfekte at de skal se ut som om de er på vei til treningsstudioet døgnet rundt, i klær som ikke engang tillater rømme til fredagstacoen.

 

 

 

Back To Top