fbpx
Annonse:
ARBEID MOT TORTUR:Simulering Av «waterboarding» Som Er Blitt Brukt I Krigen Mot Terror.
ARBEID MOT TORTUR:Simulering av «waterboarding» som er blitt brukt i krigen mot terror.

Ny seier for Amnesty

POLITIKK:

En ung gutt fra Nigeria, Moses Akatugba, er et godt eksempel på det.

Han var bare 16 år da han ble arrestert, mistenkt for å ha stjålet tre mobiltelefoner. Han ble torturert i ukevis, både av politiet og hæren, for å frem tvinge en tilståelse.

Etter hard tortur tilstår man ofte ting man ikke har gjort, bare for å få en slutt på lidelsene. Moses ble dømt til døden og har ventet på å bli henrettet i 5 år. Amnesty International har i 50 år kjempet mot dødsstraff under alle omstendigheter, fordi det er moralsk forkastelig av en stat å gå foran med et så dårlig eksempel, fordi statistikken viser at det ikke hjelper til å få ned kriminaliteten – og fordi uskyldige kan bli drept. I dette tilfellet er dødsstraff ekstra opprørende, fordi han bare var et barn og fordi hans tilståelse var et resultat av tortur.

Da hans sak ble kjent gjennom Amnesty, strømmet det inn protester fra hele verden.

Myndighetene forsto etter hvert at de hadde en dårlig sak, som kunne skade landets anseelse. Guvernøren i Delta – staten opphevet dødsdommen og Moses er nå på frifot.

Moses skriver om de som har støttet ham: «Jeg er overveldet. Jeg takker Amnesty International og deres aktivister for den store støtten som bidro til min seier. Amnesty-medlemmene og aktivistene er mine helter. Jeg vil forsikre dem om at den store innsatsen deres vil være til nytte. Med Guds hjelp skal jeg leve opp til deres forventninger. Jeg lover å bli en aktivist som kjemper for menneskerettighetene. Jeg takker også Guvernøren for hans vennlighet og for at han holdt ord». Nyheten om løslatelsen av Moses kom bare noen dager etter at tusenvis av engasjerte personer deltok i en verdensomspennende aksjon på sosiale medier. Guvernør Uduaghan fikk meldinger på Twitter og Facebook fra alle verdenshjørner med bønn om å spare Moses’ liv – like før han fratrådte som guvernør 29. mai i år.

Det er langt mellom disse to uttalelsene som Moses kom med: «The pain of torture is unbearable. I never thought I would be alive till this day» og: «I promise to work for the victims of torture and death row inmates, suffering the same injustice as was done to me… I love you all”!

Det er heldigvis ikke mange stater som fremdeles praktiserer dødsstraff; i Europa er det bare diktaturet Hvite-Russland. De fleste henrettelsene forekommer i Kina og i flertallet av statene i USA. Resten finner man hovedsakelig i den muslimske verden.

De største tallene på dødsdømte finnes i Iran og Saudi-Arabia. Det blir spennende å se hvor lenge USA vil befinne seg vel i selskap med stater som fremdeles praktiserer det middelalderske barbari som dødsstraff er.