fbpx
skip to Main Content

NRK – Norsk Reklame Kringkasting?

27. januar 2016 viste NRK en 45 min. engelsk dokumentar «Milliardærenes hotell» om luksushotellet Burj al Arab – «Det arabiske tårn» – i Dubai i De forente arabiske emirater.

 

Fremstillingen var ren reklame for en luksus som bare er egnet til å fremkalle kvalme hos oss vanlige mennesker i «verdens beste/rikeste land». Programmet ble nå vist for annen gang uten kritiske kommentarer, mens vi ser en verden omkring oss der millioner på millioner av mennesker lider i ytterste fattigdom og sult. Smakløst!

Sentrale deler av Midtøsten er for tiden en eksplosiv heksegryte fylt med konflikt, vold og terror. Omkring dette ligger en rekke muslimske diktaturer styrt av konger, emirer eller «valgte» presidenter med mer eller mindre uttalt grunnlag i Islam, dvs. Koranen, Hadith  som beskriver profeten Muhammeds liv og praksis og Sharia, hellige lover med bl.a. førmiddelalderske straffer. Inn i dette blandes internasjonal stormaktspolitikk i uhellige maktpolitiske allianser. Og olje har regionen i mengder.

Dette er land med lavt utdannelsesnivå, høy grad av analfabetisme, manglende rettssikkerhet og uten respekt for menneskerettigheter eller andres religiøse eller politiske overbevisninger. Forholdene for egen befolkning er mildt sagt svært spesielle og fremmedarbeidere på alle nivåer har betingelser og rettigheter som får arbeidslivet i USA til å se ut som søndagsskolen.

Dokumentaren om hotellet i Dubai fremstår som den reneste propaganda. Tvilsomme eller kritikkverdige forhold berøres ikke i det hele tatt. Ansatte som intervjues smiler blidt og svarer med honning i røsten «Her har vi det så bra!!! Helt utrolig!» Nettopp det – utrolig er det. Dette er land der utlendinger ikke får statsborgerskap og ikke en eneste flyktning eller asylsøker fra nærområdene tas imot, tross samme tro og kultur og stor rikdom for eliten.

Om dokumentaren egentlig er britisk bør en kritisk «gravende» journalist undersøke  nærmere.

Og – har NRK glemt alt om diktaturenes historie og nåtidens virkelighet?

Innsendt av:

Olaf Bakke

Back To Top