fbpx
skip to Main Content

Mitt Hove

 

Jeg vil gjerne fortelle litt om mitt Hove. Mitt Hove strekker seg fra Sandum bro hvor jeg bor i gjennom Hoveknollen og hele veien til Spornes (Mitt Tromøy går selvfølgelig mye lenger).

Mitt Hove er der hvor jeg oppdaget borger, fort og skumle bunkre fra krigen. Mitt Hove er der hvor vi hadde store hopprenn flere ganger i uken på vinteren med min bestefar i grushålla (nå kjent som amfiet). Mitt Hove er der hvor jeg oppdaget gleden ved små ting i naturen. Som når rådyrene kikker på deg ekstra lenge som om de kjenner deg før de viser deg sin hvite ende, som når tjelden endelig er tilbake i Sønninga etter en lang vinter. Mitt Hove er dit jeg trekker flere ganger daglig for å tenke, undre, slappe av og finne roen.

Jeg er partisk. Jeg bor ved broa, jeg jobber i leiren (Sandum Alternative Opplæringssted) og jeg er født og oppvokst med familie på denne fantastiske øya. Selvfølgelig er jeg imot alvorlige inngrep i min barndoms vugge og natur. Mitt Hove har alltid vært gratis og tilgjengelig for alle. Som liten var jeg svært fascinert av blindestien og ønsket sågar å lære meg braille. Som eldre har jeg lært å forstå at dette er et av de få steder i regionen hvor naturopplevelser er tilrettelagt for de mange. Her har ansatte og fantastiske frivillige i form av Hoves venner gjort en kjempeinnsats på dugnad og mange både ultra lokale og mer fjerne har bidratt i form av støttemedlemskap til Hoves venner.

Men hvorfor er jeg så utrolig imot et slikt friskt initiativ som ønsker å skape internasjonal turisme til Hove. Min stolthet, min glede og min sjel. De hevder jo til og med at området skal bli mer tilgjengelig enn tidligere. Jeg er jo tross alt ivrig forkjemper og tilhenger av veldig mye av det spennende som skjer her på øya. Jeg elsker Mari og Tom sin tilnærming på Studio Spornes hvor de virkelig har lært sitt nærmiljø å kjenne, jeg er stor fan av en ny Hove festival og jeg er til dels enig om at campingområdet ikke har vært pent. Så der kom det også frem, JEG kjemper ikke campingturistene sin sak. Nå kommer nemlig det nydelige; Mitt Hove er jo som dere alle vet også deres Hove.

Vårt Hove er gratis. Arendal kommune skal ha skryt for det grepet de gjorde for mange år siden. La oss ikke ødelegge dette nå. Vårt Hove er ikke blitt skapt for at noen skal skape kommersielle tilbud som får den mer beskjedne til å skygge banen. Jeg ønsker ikke at Hove skal bli hot og trendy, jeg vil at det skal skape sjelefred og ro til alle som trenger det. Jeg er allerede livredd for at første alvorlige trafikkulykke bare er tilfeldigheter unna med en allerede overbelastet vei ut til Hove. Jeg er urolig for at et økt aktivitetsnivå skal ha konsekvenser for det sårbare og unike området her ute. Jeg vil som sagt at Hove skal være for alle, og ikke at Hove er for alle enkelte plasser. Det jeg foreløpig ser er en tendens til at de som benytter området mye er sterke motstandere mens de som ikke er jevnlig her ute synes de nye planene er spennende.

Jeg ønsker definitivt her at vi alle skal se ti, tjue, tredve, hundre år frem i tid. Hva ønsker vi at Hove skal være og hvordan oppnår vi best dette. Kan vi gamble på dette? Jeg trenger i hvert fall svar på følgende spørsmål:

Vil Canvas Hove ønske å benytte areal utenfor nåværende campingareal?

Hvis nei, betyr dette ingen etableringer av egne sykkelstier som vil hindre tilgjengeligheten for allmenheten? Gode sykkelløyper er jo tross alt allerede etablert i andre områder av kommunen. Betyr dette at muligheten for gratisparkering for oss alle forblir like god? Betyr dette at adgangen langs HELE stranden er like åpen som alltid. Betyr en etablering av Canvas Hove at Nasjonalparkens interesser blir ivaretatt? Viktigst av alt for meg, er dere her for å tjene penger på andres i dags velfungerende rekreasjonssted?

Det er nemlig ikke greit! Hove har til samfunnets fortjeneste vært en fri og åpen lunge for oss alle. Både kommunen og frivillige har bidratt til at dette fremstår som et av Norges mest fantastiske og ikke minst tilgjengelige friområder. En etablering av format som det fremsatte Canvas Hove virker for meg direkte nedbrytende for alle dets brukere, dog det kan sågar øke interessen fra ytterliggende strøk. Dette er vårt. Vårt lille unike område. Vi eier det i kraft av å være innbyggere og jeg er en av disse innbyggerne som ønsker å si et klart NEI!

Christian Tandberg
Sandum

Back To Top