fbpx
skip to Main Content

LEDER: Vi må ikke sove

Enda har noen av oss et par dager igjen på jobb, og noen skal jobbe hele påska igjennom for å holde hjula gående. For de aller fleste av oss er imidlertid påsketiden i gang allerede. Noen farter av gårde til fjellet. For mange sørlendinger betyr påske båtpuss. Kvikk lunsj, appelsiner og påskesol skal for de fleste av oss dokumenteres behørig på sosiale medier. Påska er for undertegnede en av årets deiligste høytider, for «den stille uke» er fortsatt så hellig for flertallet av nordmenn at butikker holdes stengt, tempoet senkes og vi får sårt tiltrengt tid til ettertanke.

Og vi trenger kanskje litt ekstra tid til ettertanke i Norge akkurat denne påska. Påska 2016 presser seg inn midt i en tid der medmenneskelighet blir satt på prøve i alle ledd. Mange nordmenn benytter påsketiden til å glede seg over våren og det nye livet som begynner å spire i bakken rundt oss. Kristne nordmenn minnes hvordan Jesus, en annerledes, fremmed og kontroversiell figur, ble tatt imot, hengt på korset og siden gjenoppsto. Jødene feirer utvandringen fra Egypt. Samtidig diskuterer vi menneskene som i dag flykter mer som et politisk fenomen heller enn som et spørsmål om medmenneskelighet.

«Vår tid er forbi – Europa brenner!» skrev Arnulf Øverland i 1937. Hvem skulle tro at slutten på diktet «Du må ikke sove» skulle være like relevant 79 år senere? Før påska satte inn over oss for fullt og vi begynte å pynte hytter og hjem med gule servietter og påskekyllinger ble et innlegg hvor folk sørget over at flyktninger ikke hadde nok tau å henge seg i delt som en farsott over internett. Igjen blir Øverlands ord skremmende relevante.

«Du mener, det kan ikke være sant,
så onde kan ikke mennesker være.
Der fins da vel skikkelig folk iblandt?
Bror, du har ennu meget å lære!»

Vi i Arendals Tidende ønsker alle våre lesere en god, medmenneskelig påske.

Back To Top