fbpx
Annonse:

LEDER: Vett på nett

Forrige uke publiserte Arendals Tidende en sak om en politibetjent som brukte sin private facebook-konto til å advare mot folk han mente hadde en mistenkelig oppførsel. Posten ble raskt delt flere hundre ganger, og folk takket vedkommende for å ha delt informasjonen så de kunne være bevisste på at noe kunne skje. Direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon, kunne på sin side opplyse om at posten var ulovlig å publisere.

Innlegget fra den ansatte i politiet som delte bilde av en bil bakfra og med registreringsnummeret godt synlig kunne enkelt vært løst innen lovlighetens rammer. Han kunne ganske enkelt skrevet en status om at han synes noen oppførte seg merkelig i området, og at folk burde passe litt ekstra på. Veien fra å knipse et bilde på mobilen, til å dele det med venner og kjente er utrolig kort, og innlegg kan spre seg ufattelig raskt. Har man for vane å dele mye av livet sitt i sosiale medier, og tenker lite over hva man legger ut, er det ekstremt lett å tråkke over. Derfor er det viktig med jevnlige påminnere om at man kan krenke andre ved å dele innlegg man selv tenker at er nyttige eller «bare koselige».

Det sies at hjernen til oss mennesker er ferdig utviklet når vi er rundt 25 år gamle. For generasjonene som vokser opp med sosiale medier rundt seg, vil det forhåpentligvis bli helt naturlig å tenke på alle aspekt av deling på nett  allerede i ung alder. For dem som var 25, 35, 45 eller enda eldre da Facebook ble grunnlagt i 2004 og brakte sosiale medier inn i livet vårt for alvor er det nok lettere å tråkke over. Og da er det helt essensielt at man er ydmyk og respektfull med tanke på hva som kan skje med det du deler på nett.