fbpx
Annonse:

LEDER: Verdenshistorie fra Arendal

Slaveri handler om å redusere mennesker med egenverdi, personlighet, historie og tilknytning til familie og hjemsted, til en vare. Det handler om å slutte å se et menneske som nettopp et menneske, men heller som en eiendel.

Også i Norge, som på den tida lå under Danmark, foregikk dette, og i 1768 inntraff en historisk hendelse som illustrerer slavehandelen. Skipet Fredensborg forliste utenfor Hastensund på Tromøy, og det skulle gå 206 år før lokale dykkere hentet fant frem til vrakrestene og dermed også en gjemt og glemt del av historien. Skipet var bygget for å frakte slaver som en del av trekanthandelen, og hadde rommet 265 slaver. Da det forliste i Arendal var to av dem ombord.

I helgas utgave av Arendals Tidende kan du stifte bekjentskap med kongolesiske Musobwa som har bodd i Arendal siden 2006. Han har fått mulighet til å spille slaven Roland i filmen, og dermed fått et unikt historisk tilbakeblikk på afrikaneres slavehistorie.

Få også med deg vår heljeprat om materielle og immaterielle verdier i jula, vår tur bak fasaden på Sam Eyde skoles tradisjonelle julemarked, vår faste førjulsspalte med inspirasjon til juletida og vår lokale kviss og lokale kryssord.

God helg, og god lesning!