fbpx
skip to Main Content

LEDER: Velgerkontrakten

NRK publiserte denne uka en stor oversikt over hvor mange politikere i norske kommuner som har byttet politisk parti. I landets 422 kommuner har 455 faste kommunestyremedlemmer byttet parti minst en gang. Tallene NRK presenterer innebærer ingen nyheter eller hemmeligheter, men det første gang noen har laget en oversikt over i hvor stor grad dette skjer. I snitt skjer dette litt over en gang i hver kommune, Arendal ligger altså i øvre sjikt av statistikken, og har også gjort det de forrige periodene.

Statsviter Hilmar Rommertvedt sier man må se på partiprogrammet som kontrakten mellom velgeren og bystyre- eller kommunestyrerepresentanten, og mener i så måte avhopperne kan ha brutt kontrakten med  velgerne. Årsaken til at det er mulig for så mange lokale politikere å representere ett annet parti enn de ble valgt inn for er at man i Norge har personvalg. Arendals Tidende har skrevet om et utall tilfeller hvor valgte bystyrerepresentanter skifter parti. Barbu-saken er et kroneksempel. Også da det ble snakk om nedleggelse av Nesheim, Eydehavn og Løddesøl skoler bytter flere partier beite.

Etter bare 17 måneder med makta hadde det skjedd fem endringer i det nåværende bystyret. Karl Mork fikk fritak fra vara-vervet fordi en jobb som kommunalsjef ikke gikk overens med tilliten velgerne hadde gitt ham. Liv Heidi Arnesen var fast representant for Fremskrittspartiet, men meldte seg ut og har sittet som uavhengig siden. Magrete Martens Breivik ble historisk da hun ble valgt inn som første representant fra miljøpartiet, men følte seg mobba og fikk fritak etter kort tid. Hennes samboer Kai Olav Fredriksen overtok vervet, men meldte overgang til Høyre etter kort tid. Dermed var miljøpartiet eliminert i bystyret, og Arendals Tidende tviler på at de velgerne som ga sin stemme til miljøpartiet i dag føler seg godt representert. Knut Tveiten har representert både Høyre, Pensjonistpartiet og Helsepartiet. Gjermund Orrego Bjørndahl forlot Arbeiderpartiet og dermed fikk Sosialistisk Venstreparti en ekstra representant. Av rene partibytter fra faste representanter kan man telle fire bare i denne bystyreperioden.

Arendals Tidende er enig i at dette kan utgjøre et demokratisk problem, og har tid gode å snakke med folk som fortsatt føler seg godt representert etter at de får vite at deres stemme har byttet plass fra eksempelvis miljøpartiet til Høyre. De vi er i kontakt med er ikke klar over at dette engang er en mulighet, og blir overraska når de får forklart at politikere kan bytte parti fordi man i Norge stemmer på personer. Vi reagerer også på at kommunen ikke har en fast rutine for hvordan partibytter kommuniseres og kunngjøres. At en vei skal bygges må kunngjøres i lokalavisene, så hvorfor kunngjør man ikke at folks demokratiske representasjon er endret?

 

Back To Top