fbpx
Annonse:

LEDER: Varm, stolt og utadvent, hvis du pugger læreboka da.

I helgas magasin fra Arendals Tidende tar vi deg med inn i en barnevennlig læringsverden. En verden der ord læres med små plansjer med tegninger på, spill og gåter. Regnestykker læres på kreative vis med en rebus du ikke kommer videre i uten å ha løst hvert enkelt trinn. Og dette gjelder hvert eneste fag. Eirin Kvade Rannekleiv driver firmaet Teaching FUNtastic. Her selger hun lisenser til skoler og enkeltpakker til privatpersoner som ønsker å gi barn mer kreative måter å lære på. Utgangspunktet for dette kan ingen være uenig i, nemlig at forskjellige barn lærer på forskjellige måter.

Saken forteller også at kun seks av 18 skoler, altså 1/3, i Arendal oppfyller kravene til hvor mange lærere som skal være i skolen per elev. Dette er uholdbart. Små barn skal ikke lide under kommunale prioriteringer, og det er urettferdig overfor de små vesenene å ikke gi dem det utgangspunktet de har rett på i skolen.

I april 2017 brukte komiker Harald Eia sin stemme til å påpeke hvor tunge lærebøker kan være.
– Disse tekstene får elever til å føle seg dumme, det gjør at de begynner å tenke at skolen ikke er noe for dem. De mister troen på seg selv. Med tekster som var lettere å forstå, som var bedre skrevet, ville flere ha fått en mestringsfølelse. Aha, jeg forstår evolusjon! Jeg forstår hvorfor 2. verdenskrig brøt ut! Nå skjønner jeg hva et uregelmessig verb er, svarte Eia da Dagbladet spurte om han trodde tungskrevne lærebøker var en av grunnene til at ungdom dropper ut av skolen.

Vi skylder barna våre å skape en skolehverdag hvor de får utfordringer, men samtidig verktøyene som trengs for å løse dem. Da må lærerne ha tid nok til hver elev, sånn at alle blir sett og får mulighet til å lære på den måten som passer dem best. Om dette koster litt ekstra er vel ikke noen stor sak når man vet at alternative er langt mer kostbar hjelp senere i livet. Og en såpass helhetlig tankegang må en kommune som skryter av å være varm, stolt og utadvendt ha.