fbpx
Annonse:

LEDER: Ungt engasjement og gammelt gnag

Wow.

Det er ordet som står igjen etter at norsk ungdom har mobilisert og demonstrert for en mer effektiv klimapolitik. Engasjementet fra de unge over hele landet er varmende å se. Også i Arendal var det massiv demonstrasjon sist fredag, gatene var stappfulle da ungdommene passerte. De tar tak i sin egen fremtid og hever stemmen for å nå politikere i Stortinget og regjeringen.

Langt mindre varmende er det å se alle dem som snakker ned engasjementet i sosiale medier.

Kan de ikke streike etter skolen?
Nei, da mister streiken hele symboleffekten sin. Det ungdommen spør om er: Hvorfor skal de gå på skolen for å forberede seg til sin framtid om ikke de voksne viser at de bryr seg om den framtida? De er ikke myndige og de har ikke stemmerett, men de har mulighet til å skulke skolen.

Da kan de ikke forvente å bli kjørt til trening. De burde begynne med alle klærne og sminka de har som er farlig for miljøet.
Ærlig talt. Er det en sak vi ikke mangler i Norge i 2019, så er det ekstreme og unyanserte holdninger. Det er nydelig at ungdommen ser en sak som opprører dem og engasjerer seg. Det er ikke dobbeltmoralsk å sette seg inn i en dieselslukende bil eller smøre hårgele i håret rett etterpå. Det er ikke farlig om en av ungdommene i toget går med en plastpose. Tvert imot: Det er menneskelig. Litt engasjement er bedre enn ingenting, og alle må kunne mene noe uten at trivielle, personlige saker blir brukt mot dem.

Dersom man ikke får lov å engasjere seg uten å ha plettfri vandel og være fri for meninger innen det man engasjerer seg for vil vi få en ekstremt smal debatt i Norge. Du kunne ikke være for el-bil uten å eie en selv. Du kunne ikke være imot leting etter nye oljefelt uten å boikotte all olje og la være å benytte velferdsstatens goder. Jonas Gahr Støre kunne ikke snakket om skattepolitikk som gagner dem med lav inntekt, for han har jo penger i banken. Gud forby at høyremannen Geir Fredrik Sissener i Arendal skulle mene noe om kulturutvikling, han er jo ansatt av Idrettsfinans og må vie all sin oppmerksomhet til idretten! Og ordfører Robert Cornels Nordli bor på Saltrød, så han kunne ikke ha en mening om gang- og sykkelsti på Hisøy. For øvrig hadde det gått dårlig da Kirkens bymisjon samlet inn penger under fjorårets TV-aksjon. Man kunne da ikke støtte dem uten å gå i kirka hver søndag?

Heldigvis er det ikke sånn det offentlige ordskiftet ser ut, verken her lokalt eller på nasjonal basis. Og unge mennesker som kanskje engasjerer seg politisk for aller første gang i sitt liv burde slippe å bli møtt med så usaklig motstand.

Uavhengig av sak og politisk side er det flott når unge mennesker tar tak i egen fremtid og snakker høyt om hvordan samfunnet vårt er organisert. Det bør berømmes, ikke snakkes ned.