fbpx
skip to Main Content

LEDER: Offentlighetsarbeid

Arendalsuka er ferdig blåst i byen for femte gang. Bannere er tatt ned. Titusenvis av besøkende har reist sammen med den varme sommersola. Og restauranter og utesteder er ikke lenger vannhøl for lobbyvirksomhet og mingling. For arendalitter som er interessert i samfunn og politikk var forrige uke en fantastisk mulighet til å bli litt klokere på mange områder, for kulturinteresserte var uka en fest og for alle andre bød en tur til byen på yrende liv, god stemning og gratis godis i byens mange boder. I ettertid er det på tide å se seg tilbake, evaluere og planlegge en ny politisk fest i byen på best mulig måte.

Arendalsuka skal være en arena for å dele ideer og utvikle god politikk. Ifølge arrangørens hjemmeside skal den «styrke troen på politikk og politisk debatt». Arendals Tidendes mening er at man ikke kan styrke troen på politikk og politisk debatt uten å jobbe for åpenhet i alle ledd. God politikk er åpen, fri for tåkeprat og ærlig. God politikk er å fortelle innbyggerne hvordan politikk påvirker dem. Hemmelighold styrker ikke troen på politikk og politisk debatt. Tvert virker det svekkende, og skaper skepsis.

Bakteppet for dette er hemmeligholdet av dokumenter tilknyttet Arendalsuka. Særlig saken Fedrelandsvennens journalist Tarjei Leer-Salvesen har tatt opp, hvor han måtte gå fra Arendal kommune, til Fylkesmannen, til kommunal- og regionaldepartemenet og til Sivilombudsmannen for å få medhold i at dokumentene burde være omfattet av offentlighetsloven, og dermed være åpne. Arendals Tidende fikk tidligere i år medhold hos Sivilombudsmannen om at Arendal kommune uriktig hadde stengt et møte i april 2014 som handlet om kriseløsninger i kommunen med skrantende økonomi. Rådmann Harald Danielsen forsøkte i det lengste å unngå å offentliggjøre dem omstridte e-posten i klagesaken fra Fedrelandsvennen. En gjennomgang av offentlighetsloven peker nå på at det kan være nødvendig å innføre sanksjoner mot brudd på offentlighetsloven, og gjøre klageprosessen mer profesjonell.

En uke hvert år arrangeres Arendalsuka i kommunen vår. Hele resten av året er den til stede på kommunehuset gjennom at planlegging og tjenester opptar kommunale ressurser. Det kommer man ikke utenom, til tross for at den politiske festen organiseres separat. Arendalsuka er et fantastisk tilskudd for Arendal kommunes omdømme, for utelivsbransjen og restaurantbransjen i byen og for opplevelseslystne Arendalitter. Samtidig forplikter den til å gå foran som et godt forbilde. Det innebærer å jobbe for offentlighet og gjennomsiktighet i politikken, ikke bare å etterkomme krav etter langvarige innsynsprosesser.

Back To Top