fbpx
skip to Main Content

LEDER: Når eieren er borte danser katta på bordet, eller?

Sommeren er høysesong for katteeiere som forlater sine firbeinte venner mens de reiser på ferie, og katteeiere som har fått kattunger de ikke ønsker å ta seg av i hus. Skrekkhistoriene om kattunger som legges i en gjenknyttet plastpose og kastes på sjøen eller dumpes i en pappeske langs veien er mange. Når sommeren er på hell kommer gjerne følgene dersom kjæledyret ikke har blitt godt nok tatt vare på.

I denne utgaven av AT-helg kan du lese om hvordan foreningen Dyrenes beskytter i Aust-Agder jobber for å ta vare på noen av kattene som ikke blir tatt vare på. I ferien så vel som resten av året. De frivillige på foreningens kattehjem gir mange av sine timer for å veie opp for eiere som ikke har fulgt opp det ansvaret de har tatt på seg da de skaffet seg katt, og i arbeidet hører de stadig om eiere som reiser fra sine firbente venner uten å ha sørget for nødvendig stell.

Bjarne Braastad ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet er katteekspert og har skrevet boka Katten – Adferd og Velferd. Han fortalte i fjor sommer til nettstedet Forskning.no at de aller fleste katter trives best med å være hjemme når eieren reiser avsted på ferie. Dersom man reiser fra katten i flere dager er man lovpålagt å få noen til å se til den og sørge for at den har nok mat og vann daglig.

Dersom katten ikke har blitt godt nok tatt vare på mens eierne er på ferie kommer gjerne følgene når hverdagen nå innhenter oss igjen. Noen katter har streifet av sted for å lete etter matmor eller matfar, og dersom mat har blitt satt utenfor mens eierne er borte kan nye katter ha kommet til, funnet seg til rette på territoriet og jaget katten som bord der avsted.

Ifølge Dyrebeskyttelsen er flere titalls tusen dyr hjemløse i Norge i dag og foreningen  rykker årlig ut og redder over 3.500 hjemløse dyr. Dersom alle som skaffet seg et ekstra familiemedlem hadde tatt ansvaret det medfølger ville tallene trolig vært drastisk mye lavere.

Back To Top