fbpx
skip to Main Content

LEDER: Millionene baller på seg på sykehuset

Striden rundt tidligere sykehusdirektør Jan Roger Olsens pensjon kan koste Sørlandet sykehus helseforetak (SSHF) opp til 4,3 millioner kroner ekstra, på toppen av en allerede gullkantet avtale, melder mediene som forrige uke var til stede og dekket saken i Kristiansand tingrett. Kostnadene stopper imidlertid ikke der. Når overskriftene i mediene flyr høyt om millioner i pensjonsinntekter og en vanlig årslønn bare i advokatmat, da kan det fort bli vanskelig for de ansatte i det enorme foretaket å motivere seg til å gå på jobb hver dag, og samtidig gjennomgå en omfattende prosess hvor bemanning og kostnader skal kuttes.

Ifølge Fædrelandsvennen handler de store konfliktlinjene i rettsaken om to punkter. Det ene er en begrensning av den tidligere redaktørens pensjon, som tilsier at han ikke kan få høyere pensjon enn tolv ganger folketrygdens grunnbeløp. Det andre er om Olsen skal få beholde sin pensjon fra oljebransjen i tillegg til pensjonen fra sykehuset, uten at dette skal bidra til en avkorting. Grunnlaget for uenigheten er hva som kom med da den nyansatte direktørens lønnsvilkår vekket oppsikt og måtte reforhandles da han ble ansatt.

– Jeg ville jo aldri tatt denne jobben om ikke det var for pensjonen, så hvorfor skulle jeg forhandle meg frem til en dårligere avtale enn jeg allerede hadde undertegnet bare fire måneder tidligere? uttalte Olsen til Agderposten forrige uke. Det er noe ueffent og lite sørlandsk over forhandlinger om millioner i pensjon når sykehuset i Arendal må kutte 15 millioner kroner, og 13 årsverk. Samtidig vet vi at helseforetaket Sørlandet sykehus nå har en lederstab på 13 personer, alle med godt over en million i årslønn. Det viser hvor langt unna idealet fokuset har ligget. Å arbeide for en organisasjon som kan tilby best mulig helsetjenester til befolkningen burde ligge ganske langt foran i pannebrasken på en sykehusdirektør, egen lønn og pensjon burde i det minste komme på andre plass. Det tilsier imidlertid sitatet i Agderposten at ikke er tilfellet.

Gjennom dialog med ansatte på sykehuset i Arendal vet Arendals Tidende godt at flere av avdelingene i helseforetaket sliter med dårlig samarbeid, og at kommandolinjene opp til ledelsen ikke er uten knuter på tråden. Sånn som millionene flyr i denne saken burde kanskje et par av dem bevilges til omdømmebygging og rådgivning for å minimere skadene denne saken gjør på motivasjon og foretakets troverdighet.

 

Back To Top