fbpx
skip to Main Content

LEDER: Kommuneflørten

Forrige mandag ble resultatene av innbyggerundersøkelsene om sammenslåing lagt frem i et felles kommunestyremøte for Arendal, Tvedestrand, Gjerstad og Risør. Innbyggerne i de såkalte 4K-kommunene var klare i sin røst, og i løpet av den siste uka er kommunesammenslåingsprosjeketet som er blitt jobbet frem det siste halvåret langt på vei lagt dødt. Betyr det slutten for speed-datingen mellom Aust-Agder-kommunene?

54 prosent av de spurte arendalittene sier nei til sammenslåing. I de tre andre kommunene «nei-er» over halvparten av de spurte pent og rister på hodet når de bys opp til dans. 55 prosent sier nei i Tvedestrand, 36 prosent sier nei i Risør og hele 75 prosent sier nei i Gjerstad. Det endelige og helt klare svaret for Arendal sin del blir ikke gitt før politikerne tar sommerferie i bystyretmøtet 23. juni, men de fleste kan gjette seg til hva resultatet av den politiske behandlingen blir.

Inntil nylig har det det sett ut som at dette skulle bli spikeren i kista for Arendal og kommunesammenslåinger. Fristen for at kommunene skulle bestemme seg for sammenslåing og sikre seg ekstra midler, var 1. juli. Forrige uke gikk imidlertid kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner ut med beskjeden om at Fylkesmannen kan gi kommunene ekstra tid, dersom det ser ut til å kunne føre til resultater i sammenslåingsånden.

Spørsmålet blir da om Grimstad og Froland er villige til å kaste seg utpå i sammenslåingsdebatten, slik at muligheten for en storkommune bestående av Arendal, Tvedestrand, Froland og Grimstad kan realiseres. Da det interkommunale Østre Agder-samarbeidet gjennomførte en innbyggerundersøkelse angående sammenslåing av de åtte kommunene var motstanden stor i Arendal, men vesentlig færre var imot sammenslåing med Grimstad og Froland enn de resterende kommunene. I Froland var imidlertid motstanden mot sammenslåing med Arendal massiv, hele 86 prosent var imot. Grimstad kommune slo tidlig fast at de ikke var interessert i noe kommunefrieri fra øst.

Med all tydelighet har et knippe representative innbyggere i Arendal svart på om de ønsker sammenslåing med Risør, Gjerstad og Tvedestrand. Det må politikerne nå ta hensyn til, men dersom nye beilere vender seg mot Arendal i det store kommune-frieriet skader det ikke å blafre lett med øyenvippene.

Back To Top