fbpx
Annonse:

LEDER: Ingen skal ties i hjel

La det være soleklart og hevet over enhver tvil. Organisasjonen Sian, eller Stopp Islamiseringen av Norge er en hatefull organisasjon som forfekter forkastelige holdninger. Ved å legge et premiss om at det norske samfunnet er i ferd med å bli tatt over av muslimer prøver de å skape en falsk virkelighet. På den måten forsvarer de en måte å generalisere store menneskegrupper med nedsettende og ensidige karakteristikker. Ved å trekke ut smale aspekt av religionen og enkeltpersoners handlinger fremstiller de islam som en politisk ideologi, fremfor det Islam faktisk er: En religion. Resultatet er frykt og hat som ikke er rotet i virkeligheten. Når disse holdningene får spre seg skaper de en langt større fare for demokratiet enn innvandringen Sian selv er så kritiske til.

Da Sian ikke fikk delta under Arendalsuka varslet de at de ville komme til Arendal for en markering, den gjennomførte de sist lørdag. I motsetning til den høyreekstreme demonstrasjonen i Kristiansand i 2017 var dette en lovlig demonstrasjon, varslet i god tid og avklart med politiet. En flott motdemonstrasjon ble gjennomført ved at de som ønsket å vise motstand vendte ryggen til Sian. De ville fortelle at organisasjonen ikke er velkommen i Arendal, og de gjorde det på en verdig og tydelig måte. At enkeltpersoner tydde til vold ved å kaste lysstoffrør skal ikke få forme inntrykket av denne gruppa, på samme måte som at voldelig ekstremisme som opererer i Islams navn ikke kan sies å ha noe med religionen å gjøre.

Da Arendals Tidende la ut en videosnutt med den hensikt å vise at Sian planlegger å være til stede på Arendalsuka som kun er et titalls varme sommerdager unna, kom imidlertid en rekke utspill som ikke hører hjemme i et åpent demokratisk samfunn. Både fra rasistiske og innvandringskritiske stemmer, men også fra folk som mente vi ikke burde slippe meningene fra Sian frem, at de ikke burde få en plattform. Dette er grunnleggende motstridende mot prinsippene bak Arendals Tidendes dekning. Hos oss skal alle få en stemme, og de må også tåle å bli møtt med kritiske spørsmål. Vi har ingen ønske om å øke lesertall ved å være først ute for enhver pris eller harde titler som gir et skjevt bilde av virkeligheten, men etterstreber en bred dekning som speiler virkeligheten så godt som mulig. Når en organisasjon som Sian kommer til Arendal, med en konflikt med Arendalsuka i bagasjen, og blir møtt av motdemonstranter er det helt naturlig for oss å la dem komme til orde. I dagens avis presenteres begge sider, og Sian får de kritiske spørsmålene vi mener er på sin plass. En stor og kompleks sak kan ikke presenteres til det fulle på en 44 sekunder lang videosnutt. Vi valgte å legge ut et kort videointervju med lederen av Sian, på samme måte som at vi kunne gjort det med foregangsfigurene for motstandsgruppa. Selv om hele virkeligheten ikke kan presenteres i en kort videosnutt, betyr ikke det at rasistiske krefter ikke skal presenteres på samme lest som vi ville funnet det naturlig å presentere motstanden.

Ved å tie rasistiske holdninger i hjel risikerer vi å dytte dem enda lenger ut i mørket og grumset som finnes på den ekstreme høyresiden. Det ønsker ikke Arendals Tidende å bidra til.