fbpx
skip to Main Content

LEDER: Hvilket yrke vil du ha?

Som 15-16-åringer velger norske ungdommer hvilken utdanningsretning de skal ta. Skal de ta studiespesialisering på videregående og ha mulighetene åpne for studier senere, eller skal de gripe fatt på et yrkesfag og allerede da lande på en kompetanse de beholder resten av livet?

I tenårene er det kanskje ikke jobbsikkerhet og andre praktiske hensyn som står høyest, og hvem kan vente det? Som 15-åring er man verken gammel nok til å stemme, kjøre moped eller bil, men et reflektert yrkesvalg skal man fatte. I helgens magasin kan du lese om en bedrift som ønsker seg lærlinger, men som ikke får tak i det. Stikk i strid med mangelen på lærlingplasser som vi vanligvis skriver om i Arendals Tidende og medier over det ganske land.

Blikkenslagerfaget med kalde vintre på toppen av et tak frister kanskje ikke en 15-åring som skal stake ut sin yrkesretning, men hva skal egentlig til? Frister gjør heller ikke kvelds- og helgevakter uten ekstratillegg i restaurantbransjen eller hard konkurranse fra ufaglært arbeidskraft i andre bransjer.

Nå skriver vi om mangel på lærlinger i malerfaget, snekkerfaget og blikkenslagerfaget. Dersom arbeidsforholdene ikke bedres i enkelte bransjer kan situasjonen komme til å favne langt bredere om noen år.

Back To Top