fbpx
Annonse:

Leder: Hva har du gjort i ferien?

Vinterferien er over for denne gang, og barn i Arendal har lagt bak seg en velfortjent pauseuke med et par rolige dager og pust i bakken. For noen heldige betyr pust i bakken en tur i skibakken, eller en vinterferie full av andre gledelige aktiviteter. For andre betyr den SFO, alene hjemme eller på besøk hos familie, mens mor og far må jobbe.

De siste årene har det vært et massivt fokus på hvordan barn rammes av stadig høyere krav til at ferien må fylles med spennende aktiviteter eller turer. Disse koster imidlertid både penger, og krever ofte at foreldre tar fri fra jobb. Den muligheten er det langt fra alle foreldre som har. Gang på gang, og i ferie etter ferie, har foreldre og familier stått frem og fortalt om hvor krevende dette feriepresset er for dem. Både i lokale og nasjonale medier.

Likevel praktiserer flere skoler i Arendal en praksis hvor elevene får i skoleoppgave eller lekse å fortelle hva de har gjort i ferien, når de er tilbake på skolebenken. Arendals Tidende har snakket med flere foreldre som opplyser at de kjenner på et jag for å delta i aktiviteter, nettopp fordi de vet barna får i skoleoppgave å skrive om ekstraordinære aktiviteter når de er tilbake på skolen.

En sånn praksis kan helt sikkert forsvares med at det holder å fortelle at man har spist boller med rosiner hos bestemor eller bakt muffins med pappa. Det er imidlertid ikke godt nok. For barn sammenligner seg selv med andre, og de plukker fort opp at det er forskjell på en skiferie eller en tur til syden, og pølsegrilling på Hove.

Heldigvis har vi gode tilbud til barn i familier med dårlig økonomi i Arendal. Ordningen med fritidskortet og fritidskortet pluss tilbyr aktiviteter til mange av dem. Flere andre aktører er også på banen.

Likevel favner man aldri alle, og det burde barn skjermes for.