fbpx
skip to Main Content

LEDER: «Ho håpe du e velkommen hit’så såran en gang skal gro»

Det høres veldig fint og forståelsesfullt ut når Halvdan Sivertsen synger om flyktninger i sangen «Sommerfuggel i vinterland». Men det er ikke alle som ser kofferter fulle av minner og familiemedlemmer som er mistet når de ser på dem som har krysset Europa med ønske om å bli Norges nyeste landsmenn, landskvinner og landsbarn. Denne helgen gir vi i Arendals Tidende deg et magasin hvor du kan lese om hva som skjer når flere kulturer møtes, og hvilken historie Arendal bærer med seg i sammenhengen.  Gjermund Orrego Bjørndahl forteller om Arne Myrdal og et nazistisk Arendal i førkrigstiden.

I Norge er kristendommen avskaffet som statsreligion, likevel må kongen må være kristen, skoleåret er tilpasset kristelige helligdager og det samme gjelder flertallet av de offentlige høytidsdagene. Innvandringskritiske røster som Arendalitten Hege Storhaug fra Human Rights service tar til orde for en reell verdidebatt om hvordan situasjonene hvor disse kulturene møtes skal takles, hva skal vi arbeide for å bevare? Hva må bevares?

Norge er nok klart for en sånn debatt. En debatt om hvordan det norske samfunn skal utvikle seg i takt med stadig flere impulser, mennesker og kulturer utenfra. Under en sånn debatt må imidlertid forståelsen for at IS og Taliban er marginale organisasjoner ligge, heller enn en generell skepsis til innvandring. Det er også viktig å forstå omfanget av krisen vi nå ser i Syria og områdene rundt, og å skjønne at kun en marginal andel av menneskene derfra kommer hit. Det er farlig å konkludere med at syrere kommer til Norge i søken etter et bedre liv, og dømme dem fordi de har penger og ipader. Det er forskjell på å flykte fra fattigdom og på å flykte fra krig.

Med den forståelsen i grunn kan en verdidebatt gjerne ønskes velkommen.

Back To Top