fbpx
skip to Main Content

LEDER: Gode toner i integreringsdebatten

Stortingsrepresentant og medlem av Kirke- utdannings- og forskningskomitéen, Norunn Tveiten Benestad fra Høyre besøkte forrige uke Arendal. Hun ble mottatt av daglig leder for asylmottaket for enslige mindreårige på Hove Benedikte Nilsen, som også er stortingspolitikerens partifelle. De to la turen innom voksenopplæringen på Langbryggen og fikk se hvordan de ansatte der arbeider for integrering av sine unge og voksne elever. På tampen av møtet kom et sjelden konstruktivt forslag i integreringsdebatten frem: Hvorfor ikke arrangere en integreringskonferanse i Arendal?

I konferansebyen Arendal likt som i resten av landet raser en av vår tids mest polariserte debatter, den handler om innvandring mer enn om integrering. Til tross for at debatten om dem som i dag inntar landet vårt konstruktivt bør handle om hvordan man skal integrere dem, hva som skal være kravene til en som ønsker statsborgerskap og hvordan gamle og nye nordmenn kan utvikle seg sammen, overtar ofte fordommer rasisme og redsel. Karakteristikker av enkeltpersoner, generalisering av personer fra ulike nasjonaliteter, religioner og folkegrupper får ofte dominere, særlig i kommentarfeltene.

Når UDI har fått sine instrukser fra politikerne, regjeringen og Listhaug, og avgjort hvem som skal få opphold i Norge og hvem som skal utvises gjenstår imidlertid et ubestridelig faktum: Norge kommer til å sitte igjen med enormt mange flere mennesker som skal integreres i landet, enn det Jonas Gahr Støre kunne se for seg da han skisserte at Norge burde ta imot 10 000 syrere, i april i fjor. Ifølge UDI bor over 30 000 personer på asylmottak i Norge akkurat nå.

Det volumet vi vet at kommer til å komme av flyktninger krever gode tiltak og rettferdige begrensninger og krav. Kompetansen Arendal har opparbeidet seg gjennom Arendalskonferansen og Arendalsuka gjør at kommunen har gode forutsetninger for å holde en konferanse som skal handle om integrering fremfor innvandring. Slik kan kommunen gjøre et viktig bidrag i 2016s viktigste debatt.

 

 

 

Back To Top