Annonse:

LEDER: Fordi kvinners rettigheter fortsatt er under press

Det er svaret på spørsmålet så mange stiller i forbindelse med kvinnedagen hvert eneste år. Nemlig: Hvorfor trenger vi egentlig denne dagen?

Svaret er jo helt enkelt solidaritet. De aller fleste kvinner har all den frihet de ønsker i Norge i dag. De opplever ingen begrensninger. Noen får imidlertid fortsatt både fordommer og politikk rettet mot seg. De som ikke har eggceller, men likevel ønsker å få barn for eksempel. De som ønsker å bestemme over sin egen kropp i høy nok grad til å velge hvor mange barn de skal bære frem uten innblanding fra andre. Gravide og ammende kvinner som kun kan bruke et fåtall medisiner fordi det ikke er forsket på hvordan legemidler påvirker forsteret eller babyen er et annet eksempel når vi først er på fruktbarhetssporet.

På verdensbasis handler kvinnedagen om større og mer inngripende spørsmål. Arbeidet for å sikre flere kvinner mulighet til å ha toalett i sitt eget hjem, da dette minsker faren for voldtekt. Arbeidet for å sikre kvinner rett til utdanning. Kvinners rett til å gifte seg med hvem de vil. Kvinners rett til å ta lønnet arbeid. Kvinners rett til å kjøre bil. Kvinners rett til å bestemme over sitt eget liv.

I både Norge og verden forøvrig handler denne dagen om at rettighetene kvinner har er nokså ferske, og at om man ikke forsetter å snakke om viktigheten av dem risikerer man at de angripes. I år er det regjeringens abortpolitikk som setter sinn i kok, men hvert eneste år trenger man denne dagen for å beskytte og utvikle de rettighetene som sikrer at menn og kvinner behandles likt.