fbpx
Annonse:

Leder: Et helt liv

I dagens utgave av Arendals Tidende kan du lese om hvordan hendelser i barndommen kan ramme personer gjennom et helt liv. Arendalitten Henning Glad forteller om en vanskelig oppvekst hvor han angivelig ble utsatt for overgrep fra sin far i mange år. Han forteller om mange tunge tider mens overgrepene pågikk, men han forteller også om hvordan det har formet ham og hvordan bearbeidelsen av de vonde minnene har fått ham til å vokse som menneske.

At seksuelle overgrep kan gå arv er godt kjent fra forskningen, og det plantet en dyp frykt i Glad. Så dyp at han i mange år var fast bestemt på ikke å få egne barn. Historien han forteller i Arendals Tidende handler ikke om overgrepene eller graverende detaljer. Det Glad ønsker å formidle er at seksuelle overgrep kan ramme en person gjennom et langt liv, men at man også kan komme ut på den andre siden med en viss distanse til hendelsene.

I dag har Glad fortsatt et tungt liv, også på grunn av sykdom, men han forteller også om traumer som preger ham. Om at lyden av skritt i grusen utenfor huset eller en ringeklokke som ringer uten at han vet hvem som kommer sender ham rett i alarmberedskap. Samtidig har han hatt et langt og yrkesaktivt liv og et forhold til sine fem barn som han er strålende stolt av.

Historien vi forteller i dagens utgave av Arendals Tidende handler om hvordan menneskene rundt oss kan ha usynlige sår vi vet lite om, og at vi bør møte dem vi treffer på veien med respekt og medmenneskelighet. Det er en god tanke å ta med seg inn i helga.