fbpx
Annonse:

Leder: En stor dag

Mandag er omsider dagen kommet. Etter at spalte ned og spalte opp er skrevet om hva politikere har gjort, eller ikke gjort. Hva de vil få til, hvordan de skal klare det og hva det vil koste, så skal velgerne gå til urnene og fortelle hvem de har mest tillit til.

Det er ingen god grunn til ikke å bruke stemmeretten sin, særlig ikke i kommune- og fylkestingsvalget. For alle har en mening om kommunen de bor i. Om busstilbudet, mattelæreren, eiendomsskatten, middagen på eldrehjemmet, saksbehandlerne i NAV, rådmannen og alle anbefalingene han og hans stab kommer med til politikerne, privatskoler, velferdsprofitører, arbeidsplasser, veier, bomstasjoner eller brøyting når vinteren hopper inn i kalendere på brutalt vis hvert eneste år. Undertegnede har til gode å treffe noen som faktisk kan argumentere for at de ikke stemmer ved valg fordi sakene ikke berører dem.

For noen oppleves det imidlertid litt større og litt mer høytidelig å plukke opp en stemmeseddel og legge den i valgurnene, enn for andre. I denne helgas utgave av AT-helg kan du lese om hvordan medlem i innvandrerrådet Josef Hæier samlet over 20 personer med innvandrerbakgrunn på biblioteket sist mandag, tirsdag stilte politikerne opp på Arendal voksenopplæring for en politisk debatt. For flere voksne mennesker var dette aller første gang de fikk benytte sin demokratiske rettighet til å si sitt om hvem som skal være politikere i samfunnet de bor i. Det betyr mye for integreringen av folk i det norske samfunnet at de forstår at de kan involvere seg i politiske partier, lag og foreninger, og at deres stemme blir hørt. Samtidig er det en av de fineste kvalitetene med samfunnet vi har i Norge, og for at vi skal lykkes med å skape et samfunn hvor alle føler seg hjemme er det viktig at de som kommer hit får en bred og godt forankret forståelse av hvordan det norske demokratiet er bygget opp.

Denne uka har du også på arendalstidende.no kunnet lese om hvordan en debatt blant lokalpolitikere ble arrangert på Stuenes skole. Arendals Tidende mener det er flott at lokale politikere stiller opp på sånne initiativ, og gjør sitt beste for å formidle lokalpolitikk til ungdomsskoleelever og til innvandrere som ofte snakker dårligere norsk og vet mindre om sakene som preger lokalmiljøet, enn dem som har lest aviser i et par tiår og kjenner godt til hvordan politiske saker tas opp og behandles.

God lesning, god helg og godt valg!