fbpx
skip to Main Content

LEDER: Digital beredskap

Nylig markerte vi i Norge at det er fem år siden 77 mennesker mistet livet som en følge av Anders Behring Breiviks angrep i regjeringskvartalet og på Utøya. De siste årene har vi også sett at sommeren dessverre er blitt høysesong for terrorangrep. Kabul, Munchen, Paris og Istanbul er bare noen av byene som er rammet i sommer.

Når vi ruster vårt samfunn for fremtiden kan vi ikke regne med at behovet for god beredskap blir mindre. Derfor er det merkelig at fokuset på sikkerhet for alle har vært så lavt i debatten om overgang fra FM til DAB i radionorge.

Digitalradioundersøkelsen 2016 estimerer at over to og en halv millioner norske biler har FM-radio, mens kun 731 193 har DAB. I undersøkelsen hvor til sammen 934 intervju er gjennomført, oppgir kun 29 prosent at de har tilgang til DAB-radio i bil. En økning på åtte prosent fra fjorårets undersøkelse. I 2014 oppga 12 prosent at de hadde tilgang i DAB-radio i bil.

Arbeiderpartipolitiker Arild Grande stilte tidligere i sommer et spørsmål til kulturminister Linda Hofstad Helleland fra Høyre i Stortinget. « Kan statsråden bekrefte at alle sider ved beredskapssituasjonen etter slukking av FM og overgang til DAB er grundig vurdert, og at vi etter slukking av FM har en beredskap i Norge som er bedre enn før slukking?» lurte statsråden.

Kulturministeren bruker over 800 ord på å svare, og viser til undersøkelse etter undersøkelse som forteller oss at DAB-dekningen er bedre enn FM-dekningen. I likhet med at vi er klare over DAB-nettets fordeler vet vi også at FM-nettet er gammelt og at vedlikehold av det de kommende årene ville krevd store summer. Spørsmålet statsråden ikke besvarer er hvordan den reelle beredskapen vil være for dem som ferdes på veiene. Behovet for å få ut informasjon til bilførere inne i tunneler har Norge smertelig erfart at er til stede.

Et raskt søk på bruktbilmarkedet til Finn.no viser at nyere biler uten DAB-radio ikke hører til sjeldenhetene. Dersom store deler av den norske bilparken mister radodekning når FM-nettet stenges kan det bli Norges neste store beredskapsproblem.

Back To Top