fbpx
skip to Main Content

Leder: Det demokratiske lokaldemokratiet

Lokaldemokratiet har fått gjennomgå blant østlendinger etter at Sosialistisk Venstrepartis Marianne Borgen ble valgt til ordfører i Oslo, til tross for at hennes parti kun fikk 4,6 prosent av stemmene ved valget i september. Torsdag forrige uke fikk også det karakteristiske ordførerkjedet i Arendal en ny hals å henge rundt. Den nye ordføreren i Arendal blitt pekt på som beste kandidat av over 30 prosent av velgerne, og at flertallet av innbyggerne har blitt hørt når de har uttalt seg om hvem de vil at skal ha ordførerklubba er en veldig god situasjon.

Når kabalen om valglister, verv og viktige roller skal legges er det imidlertid stort rom for at enkelte situasjoner kan fremstå som udemokratiske. Også her i Arendal har valget gjort utslag det går an å reagere på. Partienes egne muligheter til å gi stemmetillegg hindret Høyres Benedikte Nilsen i å komme høyere opp på den endelige lista enn femteplass. Hadde velgerne fått bestemme selv ville hun tatt andreplassen. Også i det lokale SV ser vi at Einar Krafft Myhren ble stemt frem som nummer en av velgerne, på bakgrunn av personlige forhold er det likevel er det SVs Rune Sævre som tar plass som gruppeleder.

I forrige bystyreperiode så vi hvordan Pensjonistpartiet som opprinnelig hadde to representanter i bystyresalen endte opp uten en eneste en. Bakgrunnen for dette var at partiets medlemmer først gikk over til å sitte som uavhengige representanter, siden gikk de over til andre parti. Høyres Knut Tveiten forlot på den annen side sitt parti til fordel for Pensjonistpartiet en tid senere. Dette er mulig fordi man i kommunevalgene i Norge i dag stemmer på personene på partiene lister. Om det er mer eller mindre demokratisk enn at Borgen overtar ordførerklubba i Oslo med 4,6 prosents oppslutning kommer an på øyet som ser.

Fempartiene, Arbeiderpartiet, Sv, Senterpartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti, som formaliserte sitt flertall i Arendals bystyresal forrige torsdag har til sammen 58,2 prosent i oppslutning. I virvaret av utslag reglene om lokaldemokrati kan gi levnes det liten tvil om at flertallet av Arendals befolkning fikk det som de ville.

Back To Top