fbpx
Annonse:

LEDER: Barn i krise og hindrene de møter

Barn og voksne som utsettes for vold i hjemmet sliter med en viktig detalj som holder dem fra å forlate voldelige omsorgspersoner. En lodden liten tass, oftest firbeint, nemlig kjæledyrene. Omsorg for dyr kan hindre eller utsette at voldsutsatte søker hjelp på krisesentre. Og det er ikke sjeldent at omsorgen for et dyr hindrer barn og voksne som er utsatt for vold i å søke hjelp. På krisesenteret i Arendal forteller de om mennesker som har opplevd at dyr blir mishandlet og drept foran øynene på barna. Nå får de som søker hjelp på krisesentre dekket kostnadene med å sette dyr på kennel, og det kan du lese mer om i dagens avis.

Det er merkelig hvor mange små ting som skal på plass om man rett og slett skal rømme hjemmefra, og når mennesker brytes tilstrekkelig ned kan små hindre være umulige å overkomme. Naturlig nok kan man ikke ta med kjæledyr som folk kan være allergiske mot på et krisesenter, og de blir dermed et sånt hinder. Studier viser at kvinner som er utsatt for vold i nære relasjoner har ti ganger større sannsynlighet enn andre for å rapportere om vold mot dyr. Ordningen med betalt kennelopphold er testa på krisesenteret i Vest-Agder og gjøres nå permanent i Arendal.

Det er flott at det trås til for å ta vare på disse dyrene. Det skjærer i hjertet å lese hvordan dyr, barn og voksne behandles, og hvor mange former vold i hjemmet kan komme i. Samtidig er det så altfor lett å skyve unna disse problemstillingene. Det virker fjernt for dem som ikke jobber med mennesker i krise hver eneste dag at mannen foran deg i kassa på butikken kan kvie seg for å dra hjem til en voldelig kvinne.

At barn lever i disse situasjonene er så vanskelig å ta innover seg at man heller skyver det vekk. At barn over hele verden lever med vold og usikkerhet i hverdagen vet vi, men jo lenger unna det er, jo fjernere føles det. Det er en av grunnene til at vi sitter trygt her hjemme i Norge, mens barn født av kvinner som har sluttet seg til IS lever med traumer i bagasjen, vold og en hverdag som er mer usikker enn de aller fleste av oss er i stand til å fatte. Disse barna har enda større hindre enn voksne og barn som oppsøker krisesentre. Felles for både fjern og nær vold og usikkerhet er at Arnulf Øverlands ord bør treffe oss rett i hjertet: Du skal ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv.