fbpx
skip to Main Content

LEDER: Arendalsungdommen fortjener en egen «Helsesista»

Et sted på nett hvor du kan stille spørsmål om alt fra kviser og krangel med foreldrene til overgrep eller størrelse på penis og kjønnslepper kan skape tryggere norske ungdommer. Gjennom snapchat-profilen «Helsesista» har Tale Maria Krohn Engvik  blitt hele Norges helsesøster. Her snakker hun med barn og ungdom og deler dialogene anonymt med alle som følger profilen. Hun oppfordrer ungdom til å hoppe og danse på åpen gate når de blir glade, uten å bry seg om hvem som følger med. Hun filmer både knuter på trær og fontener og sammenligner dem med kjønnsorgan. Hun svarer på spørsmål om usikkerhet rundt egen kropp eller seksualitet. Og hun lager til og med rollespill om vanskelige tema hvor hun spiller alle karakterene selv. En lokal variant av dette knyttet til Helsestasjonen for ungdom, kan gjøre det lettere å gi hjelp til dem som sliter. Ikke minst kan det bidra til å gjøre vår lokale ungdom trygge i seg selv og på hjemstedet sitt.

Før sommeren bestemte arendalspolitikerne at de skal be fylkeskommunen om et samarbeid for å etablere en lignende tjeneste i Arendal. I Vest-Agder skal et lignende tiltak startes opp til høsten, og på Tangen skole i Kristiansand er det allerede en «Healthsister» som forteller til Fædrelandsvennen at hun får rundt ti snaps fra unge med spørsmål hver dag.

Dersom en helsesykepleier på nett etableres i Aust-Agder eller Arendal er det helt essensielt at det skjer på ungdommens premisser. Å styre en sånn konto kan ikke begrenses til vanlig kontortid, man må møte ungdommen der de er, og når de er åpne for dialog, for å få troverdighet nok til at tjenesten blir brukt. Den eller de som styrer kontoen må kunne snakke på en måte ungdom forstår og kjenner seg igjen i, og både humor og fag må være på plass. Hvis du debuterte seksuelt en fredag kveld, er det lite hjelp i å få svar på spørsmål om prevensjon i vanlig kontortid mandag formiddag. Har du et angstanfall natt til søndag, må ikke hele hviledagen holdes hellig før du kan vente deg hjelp og støtte. Går det for lang tid før svar har brukerne trolig allerede vendt seg mot usikre internettkilder hvor verken fakta eller følelser hensyntas.

Dersom en arena hvor ungdom skal kunne henvende seg etableres her lokalt, må den være god nok til at ungdom får gode og gjennomtenkte svar i løpet av kort tid. For hos usikre ungdom med store følelser kan vondt bli enda verre om man ber om hjelp, og ikke opplever å bli møtt og forstått.

Back To Top