fbpx
skip to Main Content
LOKALPATRIOT: Fortsatt kan vi kose oss med lokalavisa både på papir og nett.

Kommentar: Lokalavisa – hva betyr den for deg?

Gjennom lengre tid har vi kunnet lese om krise i medienorge der nedbemanning og multitasking har blitt avisansattes hverdag. Hvor viktig er papirutgaven av de lokale nyhetene egentlig?

Som arendalspatriot på min hals og ansatt i lokalavisa Arendals Tidende i snart ti år, er jeg overbevist om at lokale nyheter har en stor verdi. Jeg er derimot ikke fullt så overbevist om linda_heljepratat det er like viktig for alle kommunens borgere.

– Hvor er logikken
Jeg tror likevel at hvis du spør borgerne i Arendal om de vil ha to aviser, som i dag er Arendals Tidende og Agderposten, så er svaret et rungende ja. Vi hører stadig at folk sier det er så flott med en avis nummer to som kun serverer lokalt stoff. Folk flest vil ha Arendals Tidende, og den leses av mange. Avisa får særlig skryt for det elegante helgemagasinet der redaksjonen legger sjel i å finne gode lokale saker med stor dybde. Det mangler ikke på tips i mailboksen. Vi blir invitert til å dekke alt fra dugnaden i nabolaget, konserten på menighetshuset, politiske møter, kampsaker, dyrevernsaker, narkotikaproblematikk og skoledebatter for å nevne noe. Det er da jeg klør meg i hodet og undrer meg over at så mange engasjerer seg i lokalavisa, mens forbausende få er interessert i å betale 600 kroner i året for et abonnement, slik at den samme lokalavisa fortsatt kan bestå. Hvor er logikken?

Lokalpatriot
Som lokalpatriot er jeg opptatt av alt som skjer i kommunen vår. Jeg vil ikke reise bort på ferie om sommeren, vi bor jo tross alt i et sørlandsparadis mange misunner oss. Jeg syns det er viktig å ta vare på ungene våre som er fremtiden og skriver gjerne om barnehagene. Jeg syns det er viktig å ha fokus på den eldre generasjonen som tross alt har bidratt til å skape alt det vi har her i dag, og jeg skriver gjerne om bo- og omsorgssentrene og det som skjer der. Jeg syns at sentrumshandel og byutvikling er viktig og vil gjerne skrive om hva som skjer i byen. Jeg syns det er viktig å få med seg hva som skjer i utkantstrøkene og reiser gjerne til Flosta for å skrive om båtene, til Løddesøl for å skrive om bonden som driver med hestepløying som hobby eller ytterst på Øyna for å skrive om iskiosken der. Jeg er opptatt av det som skjer i mitt nabolag og liker og få både små og store nyheter fra der jeg bor. Min oppfatning er at jeg langt i fra ikke er alene om det. De fleste jeg snakker med på min vei sier nettopp at de heller vil lese om det som er ultralokalt når de får lokalavisa servert. Nasjonale nyheter bugner det jo over med overalt ellers.

Sutrekor
Hva er det da som gjør at så få er villige til å betale for å være abonnent? Eller at så mange sutrer over at de må betale for å lese nyheter på nett? Arendals Tidende har fortsatt åpen nettavis, nettopp fordi få vil betale for å lese det vi får lønn for å skrive. Når folk ikke er villige til å betale for nyheter, hvordan skal da avishusene klare å lønne sine journalister? Kort fortalt bruker en journalist tid på å samle informasjon, intervjue, ta bilder og til slutt skrive saken. Det er tidkrevende, og det er ikke gratis. Dette er jobben våres, og en journalist skal kunne leve av sitt arbeid på lik linje med alle andre yrkesgrupper. Men når inntektsgrunnlaget forsvinner i en avisredaksjon, da spøker det for fremtiden til nyhetsnorge. For hvem skal til slutt betale regningen for at du skal bli oppdatert på den lokale politikken, kultursakene eller den dype gravende journalistikken om viktige samfunnsaktuelle saker? Hvem skal være vaktbikkje i nærmiljøet og sette saker på dagsorden hvis ikke avisene overlever?

Bortskjemte
Så kan man jo stille spørsmål om nyhetsjournalistikken er oppskrytt? Trenger man alle disse lokale nyhetene? Er folk genuint interessert, eller har befolkningen sluttet å engasjere seg? Skal vi tro på nedgangen av betalende lesere, kan vi konkludere med at lokale nyheter ikke lenger er interessant. Skal vi derimot tro på alle de som ringer inn til redaksjonen for å fortelle at de er fornøyde eller de man møter på gata som bedyrer at det er viktig med lokalavis, ja da er det viktig, så lenge de slipper å betale for det. Etter min mening har det utviklet seg til en dårlig leserkultur. Jeg tror ikke det handler om at folk ikke har penger eller evne til å betale det abonnementet koster. Jeg tror heller det handler om at folk flest har blitt bortskjemte på gratis nyheter, og det er lett å glemme at det faktisk sitter noen og jobber fram alle de interessante sakene vi liker å lese og som vi engasjerer oss i.

LOKALPATRIOT: Fortsatt kan vi kose oss med lokalavisa både på papir og nett.
LOKALE NYHETER: Fortsatt kan vi kose oss med lokalavisa både på papir og nett.


Fordi vi bryr oss

Fakta for mange lokalaviser i dag, inkludert Arendals Tidende, er at det koster mer enn det smaker å drive avis. Skal du bli rik bør du finne på noe annet, det er mitt råd! Utfordringen er at inntektene går ned, mens utgiftene øker. Det er færre som abonnerer og flere og flere annonsører som velger å bruke sosiale medier eller egne annonsekanaler framfor aviser. Sannheten er at du som abonnent og du som annonsør er den viktigste og ikke minst den eneste inntektskilden vi har, og vi er hundre prosent avhengig av deg for å få pressa til å gå rundt.

Prisindeksen fortsetter å stige både når det gjelder trykkerikostnader, distribusjon og lønn til ansatte, og små lokalaviser blir mer og mer avhengige av å bli eid av større avishus, velvilje fra pengesterke investorer eller sponsing fra næringslivet. Pressestøtten hjelper, men den er dessverre bare en dråpe i havet. Vi må bare stikke fingeren langt inni trykksverta og innse at det er ingen business i å drive lokalavis.

Hvorfor driver vi da med dette? Jo, fordi vi ser verdien av å være vaktbikkjer i samfunnet. Vi ser verdien av å være tilstede på små og store lokale arrangement. Vi ser verdien av å besøke barnehagen som har jubileum, eller være kritiske til bystyrepolitikere som vil legge ned skoler. Vi tar oss tid til å besøke korpset, gå på lokale konserter eller stikke innom en revyøvelse. Vi jobber gjerne dugnad for at du skal bli oppdatert på hva som skjer der du bor. Vi tar lokalmiljøet på alvor og ser på det som en samfunnsoppgave å informere arendalittene om viktige hendelser i nærmiljøet.  Fordi vi har tro på at akkurat denne jobben er viktig og samfunnsnyttig. Fordi vi bryr oss!

For dårlig produksjonstilskudd
Ifølge generalsekretær Rune Hetland og styreleder Roar V. Osmundsen i Landslaget for lokalaviser (LLA) burde regjeringen hevet produksjonstilskuddet for å gi avisbransjen drahjelp i vanskelige omstillingstider. På LLAs nettside fremkommer det at hele bransjen sliter med å opprettholde inntektene, noe spesielt lokalavisene merker. Regjeringen foreslo å bruke 323 millioner kroner til produksjonstilskudd i 2016. Av denne potten kommer kun rundt en fjerdedel lokalavisene til gode.
– Selv om tilskuddet til hver lokalavis er lite, er det svært viktig for at flest mulig lokalsamfunn kan ha en god lokalavis som utfører sitt samfunnsoppdrag til beste for innbyggerne. Det er som kjent lokalavisene som er lim og lupe i lokalmiljøet og som holder lokaldemokratiet levende i bygder, bydeler og tettsteder i hele landet, uttaler de i en artikkel som ble publisert like etter at regjeringens forslag til statsbudsjett ble lagt fram.
Nettopp og amen! «Lokalavisa er lim og lupe i lokalmiljøet», og vår lille redaksjon på tre journalister i Arendals Tidende tror på det. Vi tror virkelig at den jobben vi gjør betyr noe for deg, barna, foreldre, besteforeldre, naboen, venninnen, butikkdamen, klesbutikken, bilbransjen, utelivsbransjen, kulturlivet, det politiske miljø, lag- og foreninger, hundeeieren, gründeren, korpset, bokseklubben, båtbransjen, bymarka, flyktningene, sykehuset, revyene, kirken og alle andre som ikke er nevnt. Dette tror vi på!

…men vi trenger deg!
Arendals Tidene lever fortsatt etter snart elleve år som lokalavis, om enn ikke i beste velgående, så holder vi oss i live selv om det noen ganger er med et nødskrik. Vi legger all vår ære i å levere lokale nyheter, vesentlig samfunnsjournalistikk og kulturjournalistikk hjem til deg. Vi har overlevd en konkurs og kjempet oss opp på beina igjen, og vi har ikke tenkt å stoppe pressa ennå.

Men vi trenger din støtte! Det spøker for fremtiden i avisnorge og i Arendal. Vil du bidra til at Arendal fortsatt skal ha en avis nummer to er det på tide å gjøre handling av ord.  Både enkeltpersoner, abonnenter, kunder og gode velgjørere er viktige for lokalavisas eksistens. Om du faktisk liker det du leser i din lokalavis og har lyst til at den fortsatt skal komme hjem i din postkasse, da er svaret enkelt. Du kan rett og slett tegne et abonnement til 600 kroner i året. Om du ikke har lyst til å bli abonnent, men likevel vil støtte lokalavisen din, da har du mulighet til det. Du kan bli vår støttespiller ved å bli en av dem som hjelper til med å dra lasset og få et eierforhold til produktet ved å donere 200 kroner. Det er kjapt, trygt og billig, og kan føre til en bedre fremtid både for nyhetsbildet, produktet og for de sju ansatte i lokalavisa som gir alt for å levere det beste produktet, til enhver tid.

Vær en lokalpatriot du også.

Back To Top