fbpx
skip to Main Content

Kjære Torbjørn Røe Isaksen

Du husker kanskje meg, jenta med svart og lilla hår som holdt en sint, frustrert, og kraftig appell for deg på stortinget i januar.

Du husker meg kanskje også fra Arendalsuka, da jeg sneik meg over gata fra MDGstanden for å gi deg litt fersk juice, på Høyre sin stand.

Ja, to ganger har jeg nå møtt deg, og om du ikke husker meg enda, så skal du gjøre det nå.

For jeg er den INGEN tenker på når det kommer til fraværsgrensa.
Det gjorde nok ikke du heller.

Tobben, nå skal jeg fortelle deg om en fobi du nok aldri har hørt før, emetofobi.
Frykten for oppkast.

Den så intense frykten for oppkast at bare å se noen kaste opp kan trigge både panikkanfall hvor jeg kutter opp armene mine og prøver å ta livet mitt i det desperate håpet om at bildene av oppkast i hodet mitt skal forsvinne, den intense frykten for oppkast som gjør at jeg nesten ikke tør å ta bussen, for noen kan bli bilsyke, og da er helvete løs.

Torbjørn, jeg startet i førsteklasse på VGS for noen uker siden.
Allerede har den jævlige konsekvensen som din «fantastiske» 10% har ført med seg, kommet til klasserommene – elevene går på skolen med smittsomme sykdommer.

Jeg tror det er influensa, forkjølelse og lungebetennelse som har inntatt Sam Eyde VGs så langt.

Men Tobben, hva gjør jeg når spysjuka kommer?

Jeg er kjempesmart, jeg gjør det utrolig bra så langt i alle fag, jeg elsker skolen og linja jeg går på.

Men hva gjør du når dette himmelske stedet for læring som jeg i så mange år har drømt om, forvandler seg til et mareritt? Når elevene sitter i klasserommene, og prøver så godt de kan å ikke kaste opp?

Hva gjør jeg? Når jeg blir smittet? Når jeg blir så lamslått av frykt, at jeg ligger og skriker, at jeg rister, griner, og tror jeg kommer til å dø?

Skal jeg gå på skolen?

Hvordan?

Torbjørn, fraværsgrensa er et helvete uten like. Du putter oss bare under mer stress. Kan du i det minste prøvd å få økt prosenten litt? Så kanskje jeg ikke dropper ut når spysjuka endelig inntar min skole.

Eller, så kan dere prøve å stille opp med spysjuka på stortinget. Prøv å holde flammende gode debatter når dere har spyet på vei opp helsen, dere.

Når dere har så høy feber at dere holder på å besvime.

Jeg bestilte legetime for å få litt attester til skolen.
Neste gang fastlegen hadde tid var om en uke.

Det er så mye som er galt med dette, Tobben. Kom ut av bobla du flyr i, langt der oppe, langt fra virkeligheten, langt fra helvetet du setter oss gjennom.

Liker du å se oss lide? Jeg syntes ikke det er så pent å gå gjennom en gang full av snørrete, slitne, sjuke tenåringer.
Jeg bor hos en av dem akkurat nå. Ho drar seg opp om morraen for å gå på skolen, og kommer hjem helt utslitt. Ho har vært syk i to uker, men blir bare verre, fordi hun ikke får gått til legen, og din vakre 10% hindrer henne i å være hjemme og få den hvila ho trenger.

Sunn frisk ungdom, det tror jeg ikke det er mange igjen av om noen uker.

Er det dette du ville? Er dette målet?
Sykdomsorgier, det er bra, det vil vi ha i Norges videregående skoler, en pornoinnspilling for bakterier verdt hundretusener av kroner, hvor ingen har prevensjon, ungene popper ut på minuttet, og ivrig starter seksualundervisningen så fort de bare makter.

Og du vil oss liksom det beste? For dette er nemlig viktig i arbeidslivet folkens, dere må kunne ignorere smittefare og sette folk med svekket imunnforsvar i fare!

Det, DET er grasrota! Dette er folkets ønske!

 

Oda Emilie Engelbrektson

Miljøpartiet de grønne Aust-Agder

 

Back To Top