fbpx
skip to Main Content

Indie-byen er både Ingemann Ellingsen og Madam Mim.

Indie-shops er en fancy betegnelse på forretninger som ikke er tilknyttet nasjonale eller internasjonale kjeder. De drives simpelthen av eierne og det finansielle resultatet forblir hos eierne. Forretningen er hovedsakelig av to kategorier: De gamle som har seilt på egen kjøl i generasjoner, og de nye som tør satse på sine egne ideer. Mange av disse forretningene tilbyr mer enn det rene varesalget. De lager varen selv, de foredler varen, de tilbyr tilpasninger og montering av varen, de gjør reparasjoner av varetypen eller de er også leverandører til kundegrupper utenfor selve forretningslokalet. I faglitteraturen sies det at slike tjenester fører til at varene samproduseres med kundene, som er bra for innovasjonsevne og overlevelse.

Dette var også utgangspunktet for et møte Kulturforum arrangerte i Bankgården for litt over en uke siden. Vi luftet en tanke om å sette enda mer søkelys på Torvet, Torvgaten, Strandgaten, Østre- og Vestregate, fordi dette området representerer nettopp dette. Dette er Indie-byen i Arendal. Det er her det gamle er. Det er her det nye er. Det er her de selger det de selv produserer, tilpasser eller monterer. Det er her galleriene er, og biblioteket, vår egen bys bank, vintage-klær, grønnsakene, frisører, kafeer, hotell, designbyråene, søm og tekstiler, sjokolade, bøker og mediehus. Ja, til og med en scene etableres nå. Og Kulturforum ønsker seg flere slike kunst- og kulturtilbud inn i denne bydelen, sammen med enda flere forretninger som kan gi oss variasjon, varer som varer og butikker som blir i bydelen – og drives på egen kjøl.

Kanskje vi drømmer? For det er jo dessverre også herfra butikkene flytter fra når de er blitt sterke nok til større finansielle utfordringer. Likevel – og det viktige – er at det nye oftest begynner i denne bydelen, altså det nye som skapes. Det andre, det som drives utenbys fra, finner andre lokaliteter. Det er sannsynligvis derfor Indie-byen er viktig hvis vi skal lage litt vekst og utvikling, få frem nye håndverkere, nye butikk-konsepter, nye serviceforretninger, nye by-opplevelser og attraktive by-miljøer for folk som er fascinert av steders særegenheter. Tilbakemeldingene fra de 52 deltakerne på møtet i Bankgården var ganske lett å oppsummere. De var gårdeiere, forretningsdrivende, kunstnere, og administratorer, bibliotekarer, reklamefolk og andre interesserte, og alle sa det samme: Sett i gang sammen!

 

Arendal Kulturforum

Back To Top