fbpx
Annonse:
42vlaofmtlka531lfr838s99sjrul0nf.jpg

Hva skjer med Joshua French?

DIPLOMATI:

Brende sendte like etterpå den profilerte diplomaten og forhandleren Kai Eide til Kongo for om mulig å finne en løsning slik at French kunne bli sendt til Norge for videre soning. I et par måneder så det ut til at Brende og Eide var på offensiven overfor myndighetene i Kongo. Siden tidlig i mai har det vært tyst i saken.

Vi er nok mange som lurer på hva som skjer i kulissene. Er det stillstand eller er det bevegelse i saken om utlevering til Norge? Siden regjeringen gikk så høyt på banen i fjor så undrer det meg at aviser og TV har så lite å fortelle nå. Er det mangel på innsats fra norske myndigheter, eller er det som Kai Eide sa, at saken neppe har en løsning på kort sikt. Mitt spørsmål er da hva som er kort sikt. Er det seks måneder eller to år? Jeg må virkelig spørre om ikke Norge har noen virkemidler som kan få myndighetene i Kongo på glid.

Den forrige regjeringen sa at norske myndigheter hadde gjort langt mer for French enn de pleier å gjøre i liknende saker. Sa den forrige regjeringen dette for at nordmenn flest skulle tro at alle midler ble brukt for å frigjøre French? Jeg mistenker både den forrige og den nåværende regjering for ikke å ta i bruk virkemidler som kan få saken på rett spor. Tross alt har to norske statsministere hatt samtaler med presidenten i Kongo, og en rekke statssekretærer/embetsmenn har tatt opp saken med sine kongolesiske kolleger. Det offisielle svaret fra Kongo er alltid at det er et valg på gang, og ting må vente. Hvor lenge skal den norske regjering vente på at myndighetene i Kongo kan fatte et vedtak?

Man kan lure på om saken er fastlåst på et politisk nivå som norske myndigheter ikke vil bekjenne. Jeg mener det nå er tid for Norge å ta grep, og disse grep bør være av en slik art at Kongo ikke har råd til å si nei. Start med å fryse norske overføringer til Kongo, og ta gjerne arrest i midler som kongolesiske myndigheter måtte ha i Norge. Sett det bilaterale forholdet mellom Norge og Kongo på «hold». Jeg kan ikke lenger se noen tungtveiende grunner for å utvise politisk korrekthet overfor et land som har et særs frynsete demokratisk rykte.

Lars Vidar Moen

Nedenes f.t. offshore